Beste Michael en Angelique! 

Welkom op je persoonlijke pagina! 
Hier vind je alles over je programma op een rij: praktische info, inhoud en tijdlijn 🙂

SESSIE 1: PRAKTISCHE INFO

We beginnen bijna aan de eerste sessie via Zoom. De ervaring leert dat een prettige deelname wat voorbereiding vergt. Hieronder praktische aanwijzingen om zonder ruis te kunnen beginnen.

Wat je nodig hebt voor de eerste sessie:

 • Een kamer waarin je niet gestoord wordt door huisgenoten (mens en dier)
 • Genoeg vloerruimte om beiden te kunnen liggen 
 • Alles om prettig te kunnen liggen (matje, dekentje)
 • Alles om prettig op de grond te kunnen zitten (meditatiekussen, extra kussens)
  +
 • Een goede internetverbinding
 • Een device met beeldscherm van 13 inch of groter, met goed werkende camera, microfoon en luidspreker
 • Voldoende verlichting zodat ik jullie gezichten kan zien
 • Het boek Mindful met je peuter
 • Handouts
 • Logboek en pen
 • De 2 mini pakketjes

Log tenminste 5 minuten van te voren in. Dan kan je testen of alles werkt, er voldoende ruimte is, en je kunt je rustig voorbereiden op de sessie.

HUISWERK

Module 1
VAN AUTOMATISCHE PILOOT NAAR MINDFUL OUDERSCHAP

Maak na elke oefening een notitie over wat je ervaren hebt, al is het maar een woord. Voor elke oefening kun je een voorbeeld vinden bij de omschrijving (zie blz. nummers). Noteer het ook als je niet geoefend hebt.

MEDITATIE

MINDFUL LEVEN

 • Aandacht voor je eerste hap (blz. 33)
  Kies één maaltijd of snack waar je dagelijks mee oefent. Als je het vergeet kun je ook een volgende hap met aandacht nemen. Gebruik werkblad 2 als voorbeeld om notities te maken.

LEZEN

 • Aandacht, opmerkzaamheid en bewustzijn (blz. 36)

Maak na elke oefening een notitie 🙂

MEDITATIE

MINDFUL LEVEN

 • Routine activiteit met aandacht (blz. 33)
  Kies één dagelijkse activiteit (max 60 sec.). Oefen met het geven van je volle aandacht aan wat je doet, en aan al je zintuigen.

MINDFUL MET JE KIND

 • Kind als rozijn (blz. 35)
  Observeer je kind met volle aandacht. Bijvoorbeeld als die speelt, eet of slaapt. 

ALLE OEFENINGEN

Bij elke module vind je een link naar de oefening van de week, om te beluisteren of te downloaden.

Je kunt ook in de dropbox alles in één keer downloaden.

IN DE DROPBOX:

Mindful met je peuter – Eva Potharst, alle audio
De kleine kikker – Eline Snel, alle audio
Mindful met je kindje – Loes (collectie groeit nog)

VOORAF

Beste Michael en Angelique,

Wat fijn dat jullie het programma Mindful met je kindje gaan doen. Velen zijn je voorgegaan en hebben flinke stappen gezet naar een gezin met meer levensgeluk en rust. Ook ikzelf oefen nog elke dag met inzichten en technieken uit het programma. Ik hoop dat het je minstens evenveel zal brengen. Ik heb er sowieso (altijd) veel zin in.

Ter voorbereiding uitgebreide informatie over praktische zaken en de inhoud van de training. Lees het alsjeblieft goed door, dan is alles helder voordat we beginnen.

DE INTAKE

Komen onze wederzijdse verwachtingen overeen?
Heb je een goed beeld van het programma?
Is dit voor jou de juiste training op het juiste moment?
Met welke gevoeligheden kan ik rekening houden?
Kan ik je bieden wat je nodig hebt?

Deze vragen vormen de basis van de intake. Het is een wederzijdse verkenning, zodat we ons aan het eind volmondig kunnen committeren aan het programma.

Dit is het moment waarop we rustig kunnen praten. Neem daarom de tijd om al je vragen te stellen.

Ook ik zal een aantal vragen stellen om je straks als trainer goed te kunnen begeleiden. Deze gaan over mogelijke klachten die je hebt of hebt gehad, eerdere begeleiding of zorg indien je die hebt gekregen, en daarnaast over wat je nodig hebt om het programma prettig en effectief te doen.

Heb je nog vragen voorafgaand aan de intake?
Aarzel niet om even te bellen, te mailen of te appen.

SESSIES

Inhoud van een sessie:

Elke module heeft een thema, verweven met de sessies. Je leert meditatietechnieken, we doen oefeningen, we bespreken ervaringen en huiswerk, je krijgt informatie over onderwerpen als stress, veiligheid en opvoedthema’s. We wisselen ervaren, delen en educatie af. Het programma is rijk en intensief. Daarom werken we gestructureerd en met een korte pauze.

Wat je nodig hebt bij een online sessie:

 • Een rustige ruimte waar je niet (zomaar) gestoord wordt
 • Device zoals een laptop
 • Een yogamat of tapijt
 • Meditatiekussen + evt. extra kussentjes
 • Dekentje(s)
 • Pen en papier
 • Hand-outs en boek(en)
 • Drinken
 • Zit minimaal 2 minuten voorafgaand aan een sessie klaar

TIP: neem de eerste keer de tijd om een fijne plek te vinden en je internet en device te testen. Heb je nog vragen over online sessies? Kijk hier bij de FAQ

Kleding:

Tijdens de sessies draag je het best gemakkelijke kleding waarin je vrij kunt bewegen. Zorg voor laagjes: soms bewegen we, soms liggen we stil. We werken zonder schoenen, daarom kan het prettig zijn om sloffen of extra sokken bij de hand te hebben.

THUIS OEFENEN

Het leeuwendeel van het programma doe je thuis. Mindful met je kindje is intensief maar compact – zeker in vergelijking met traditionele mindfulnesstrainingen waarin je tot een uur per dag oefent. Je committeert je aan dagelijks 15 tot 25 minuten oefenen. Zo’n 12 tot 20 minuten mediteren, plus 3 tot 12 minuten aan diverse oefeningen om mindfulness in je dagelijks leven te integreren.

Dat is een flinke investering aan tijd en moeite en dat kan aanvankelijk best overweldigend zijn. Maak je geen zorgen, dat overkomt bijna alle ouders. Bijna alle ouders vinden binnen een paar weken een ritme waarin het allemaal past. En bovendien is het programma is het meest arbeidsintensief in de eerste helft, waarna het geleidelijk in tijd afneemt en de oefeningen vrijer worden. 

Dagelijks oefenen is het meest effectief, maar doe vooral wat mogelijk is.

Keer op keer komt er uit onderzoeken dat dagelijks oefenen het best werkt – vooral in de eerste paar maanden. Gemiddeld ontstaan er pas langetermijneffecten – zoals een verlaagd stressniveau en groeiende mindfulness – vanaf 3 à 4 keer per week mediteren. En de effecten groeien lineair naarmate je vaker per week oefent.
Als trainers raden wij dan ook aan om 6 keer per week te oefenen voor de duur van het programma. Zo krijg je het grootste resultaat. Door consequent te oefenen kun je aan het einde van het programma goed zien wat mindfulness voor je leven kan betekenen. Na de training kun je mindfulness beoefenen zoals bij jou past.

Ik begrijp maar al te goed dat het leven zich niet per sé vormt naar onze goede intenties, en dat omstandigheden meer of minder ideaal kunnen zijn. Ook ik kom niet dagelijks aan mediteren toe, hoewel mindfulness en compassie niet meer weg te denken zijn uit mijn dag.

Pin jezelf dus niet op vast op het huiswerk: als je minder vaak tot oefenen komt – ondanks dat je daarvoor de omstandigheden creëert – dan kun je simpelweg elke keer dat je oefent zien als een stap in de goede richting. Elke keer dat je oefent groeien je vaardigheden! En vaak doe je meer dan je denkt… 

ZELFZORG

Zelfzorg staat centraal in het hele programma. Door mindfulness te beoefenen maak je tijd en ruimte om voor je zelf te zorgen. Je neemt daarmee verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn. Dit geldt ook voor het programma zelf: jij bent verantwoordelijk voor jouw welzijn tijdens de sessies en het oefenen thuis. Kom bij me

Doe wat je nodig hebt om comfortabel deel te nemen. Dit geldt voor praktische zaken als eten, zithouding en kleding, maar ook voor andere grenzen en behoeftes. Alle feedback is welkom.

Ik doe mijn best om zorgvuldig met jou en wat je zegt om te gaan. Toch kan het gebeuren dat ik iets zeg of doe dat je raakt op een onprettige manier, of een persoonlijke grens overschrijd. Ik wil je op het hart drukken om daarmee bij mij te komen. In een sessie, of daarbuiten. Ik luister graag. Geef aan als je ergens mee zit. Zo blijft er geen ruis op de lijn, en kun jij het meest uit je proces halen.

Bijwerkingen:

In enkele zeldzame gevallen kan meditatie of mindfulness bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld herbeleving van een traumatische ervaring, een spontane overgevoeligheid voor prikkels, of zelfs je waarneming van de werkelijkheid veranderen. Tijdens onze intake zal ik vragen stellen om te ontdekken of je hier wellicht gevoelig voor zou kunnen zijn. Als zoiets je toch overkomt raad ik je aan om onmiddellijk te stoppen met een eventuele oefening en dit met mij te bespreken. De effecten hoeft niet per sé negatief te zijn, maar het is wel heel belangrijk om te onderzoeken wat er gebeurt. Zo kunnen we je behoeden voor mogelijke schadelijke effecten. Mindfulness is niet onschuldig! En dat betekent natuurlijk ook dat het daadwerkelijk werkt op onze geest en lichaam…

Loop je thuis tegen iets aan?

Voel je vrij om contact op te nemen. Daar ben ik je mentor voor. Je bent nooit te vroeg met een vraag. Zo haal je het meeste uit je training.

Algemene voorwaarden

Aan het volgen van een training zitten een aantal voorwaarden. Ik ben bijvoorbeeld niet aansprakelijk voor effecten van de training. Ik raad je aan om hier de algemene voorwaarden door te lezen, zodat je weet waar je ‘ja’ tegen zegt.
De algemene voorwaarden worden bindend op het moment dat je betaald hebt.

HET PROGRAMMA

Grondslag:

Alle mindfulnessprogramma’s zijn ontstaan vanuit de MBSR: mindfulness based stress reduction, ontwikkeld in de jaren ’70 door Jon Kabat-Zinn. Van daaruit hebben trainingen zich stap voor stap ontwikkeld naar de specifieke behoeftes van mensen zoals ouders. Vaak met grote resultaten in bijvoorbeeld het voorkomen van terugkerende depressies, en het langdurig verlagen van stress, of lijden door chronische pijn.

Mindful met je kindje is gebaseerd op Mindful met je peuter, ontwikkeld door ontwikkelingspsycholoog dr. Eva Potharst. Het programma is wetenschappelijk onderbouwd met uitgebreide onderzoeken, waarvan een deel zelfs nog loopt.

In Mindful met je peuter heeft Eva Potharst mindfulness gecombineerd met compassie, mindful parenting en infant mental health, totdat er een verfijnd en rijk programma ontstaan is dat ouders kan ondersteunen en ontlasten tijdens één van de meest intensieve fases van hun leven. Het bijzondere is dat je tijdens sessies gaat oefenen in het contact met je kinderen – uniek aan dit programma!

Mindful met je kind is geen opvoedprogramma. Je leert niet hoe het hoort, of welke opvoedstijl beter is. Je leert je eigen kompas te ontwikkelen, en vanuit bewustzijn en verbinding steeds opnieuw situaties te beantwoorden.

Het programma is als het ware een toolkit met een grote verscheidenheid aan gereedschappen. Je leert ze één voor één kennen en vervolgens kies jij wat je gebruikt, en hoe je het inzet.

De toolkit is zó uitgebreid, dat je er de rest van je leven van kan profiteren. Het kan  je blijvend ondersteunen op je ontdekkingstocht door je ouderschap en jarenlang je eigen groeiende bewustzijn blijven voeden. Dat is voor mij het geval gebleken, en ik wens ook jou dat toe.

Mindful parenting is niet voor mietjes…

Waar het in de training om draait is dit: steeds bewuster aanwezig zijn met het zo-zijn van de dingen. In het hier-en-nu, en met een open en accepterende houding.
Bewust worden van wat er gebeurt in de situatie, van wat jou beweegt, en van hoe jouw kind en jij elkaar in beweging zetten.

Bewustwording vergt moed, mildheid en doorzettingsvermogen. Het programma vraagt je bereid te zijn om dingen te doen die je niet meteen kan. Om te experimenteren met nieuwe mogelijkheden, en soms de gebaande paden (tijdelijk) te verlaten. Dat kan soms ongemakkelijk voelen of ronduit pijnlijk, en ik wil je op het hart drukken daarin jezelf zorgzaam bij te staan en om steun te vragen bij mij en anderen in je omgeving.

Maar je gaat met al dat aanwezig zijn ook ergens naartoe: je ontwikkelt zo je eigen kompas, en kiest steeds vaker routes die je uit de stress leiden naar meer rust, levensgeluk en verbinding met jezelf en je kind. Zo kun je steeds sensitiever reageren op de situatie en help je jezelf en je kind om steeds weerbaarder om te gaan met de ups en downs van het leven.

Nog even dit: ons brein is plastisch, maar ook taai. Er zijn ontzettend veel automatische en/of onbewuste processen waar we niet zoveel grip op lijken te hebben. Verandering kost tijd. We kunnen ons hele leven nieuwe verbindingen maken, maar het duurt even voordat je die nieuwe paden met gemak bewandelt.

Ik wens je veel geduld.

Niet het soort geduld waar je hard voor moet werken of waarmee je een situatie probeert uit te zitten, maar het soort geduld waarbij je nieuwsgierig en vol vertrouwen opmerkt hoe een zaadje wortel schiet en uitgroeit tot een plant. Geduld waarmee je met warme belangstelling kijkt naar de ontwikkelingen, de tijd neemt om van de bloesem te genieten. Tot je uiteindelijk ineens de vruchten mag plukken – zonder dat je er hard voor hebt hoeven werken…

Bovenal wens ik je toe dat je heel veel plezier zult hebben. Voor mij persoonlijk is niets zo opwindend als iets nieuws leren. En ik wens dat je ervan gaat genieten, ook samen met je kind! En beetje bij beetje (her)ontdekt wat voor fantastische ouder je bent.

Ik hoop dat je een helder beeld van het programma hebt gekregen. 

Vragen kun je stellen tijdens de intake. En gedurende de training komt alles natuurlijk stapsgewijs aan bod.

Voor nu: dankjewel dat je de tijd hebt genomen om alles te lezen. Wij zien elkaar snel bij de intake.

Hartelijke groet,

Loes Glandorff
0612844326

Programma

Wat je gaat leren bij Mindful met je kindje:

 • Meer dan 25 meditaties en oefeningen
 • Mindfulness & compassie toepassen én integreren in je dagelijks leven
 • Tools voor je ouderschap uit o.a. mindful parenting en infant mental health
 • Co-regulatie inzetten bij grote gevoelens en lastig gedrag van je kind
 • Eenvoudige mindfulnessoefeningen voor, en samen met je kind

Hoe pakken we dat aan?

 • In 9 modules van 2 weken = ca. 4 maanden
 • Dagelijks 15 tot 30 minuten oefenen
 • 9 Sessies van 100 minuten ingedeeld in overleg, waarvan 4 x 50 minuten met je kind
 • Plus een terugkomsessie 2 maanden later
 • 30 Minuten intake per ouder
 • 20 Minuten coach call halverwege per ouder.
 • Ik ben beschikbaar voor tussentijdse vragen 
 • 30 Minuten nazorg per telefoon, te boeken tot 1 jaar na de startdatum
 • Eigen pagina of app met alle oefeningen
 • Pakket met werkmaterialen

Werkmaterialen

Wat je krijgt:

 • Je eigen webpagina & Mindseed app met materialen en huiswerk, 6 maanden beschikbaar
 • De boeken ‘Mindful met je peuter’ en ‘De kleine kikker’
 • Opnames van de meditaties van beide boeken + mijn eigen versies
 • Logboek en pen elk
 • Hand-outs
 • Eenvoudige materialen voor je kind
 • Meditatiekussen – uit te zoeken na de intake op de website van Yogini. Je kunt kiezen tussen de effen versies van de Laya (Michael), Raja en Krishna (Angelique)
 • Alle materialen worden thuisbezorgd

Dit en meer zit in je pakket!

TIJDLIJN

Hier verschijnt straks onze planning.

Het traject duurt ongeveer 4 maanden. Zo delen we het in:

 • 9 modules van in principe 2 weken
 • Sessie 1, 9 en de terugkomsessie (2 maanden na afloop) duren 100 minuten
 • Sessie 2 t/m 4 kunnen we in tweeën splitsen: wekelijks 50 minuten
 • Sessie 5 t/m 8 zijn opgesplitst. 50 minuten met Noah en 50 minuten met jullie alleen. Het liefst op dezelfde dag.
 • In de zomervakantie werk ik alleen op woensdag – per uitzondering kan ik iets regelen.

Zodra ik van jullie een seintje krijg bel ik om de sessies in te plannen.
Verandert er iets de komende maanden?
Geen probleem. Dan trekken we opnieuw de agenda’s.

MEDITEREN VOOR BEGINNERS

Wil je alvast een indruk van wat er komt kijken bij mediteren?

In deze video zet ik de randvoorwaarden uiteen om gezond en zo ontspannen als mogelijk te mediteren.

En wie is Loes Glandorff?  👉 Lees hier meer

Tot gauw!

× Even contact