10.
STABILITEIT EN FLEXIBILITEIT
(4 min.)
mp3Â
De ene keer hou je je poot stijf, de andere keer laat je juist je plan los. Het is de kunst om als ouder te weten wat de situatie van je vraagt.
Stabiliteit en flexibiliteit zijn onmisbare kwaliteiten. Iedereen heeft ze, hoewel je ze misschien niet altijd even bij de hand hebt, of goed kan voelen. We gaan dus oefenen in het herkennen van wat de situatie vraagt, en het inzetten van deze kwaliteiten.
En daarbij kijken we ook naar de valkuilen: starheid en oeverloze meegaandheid.
Veel plezier!
Meditatiesessie
SAMEN VERDIEPEN
Woensdag 9 augustus 20:30 – 21:30
Zitten als een berg
Link naar de zoom meeting room
Oudercirkel
SAMEN VERDIEPEN
Woensdag 23 augustus 20:30 – 21:30
Stevig staan en meebewegen
Link naar de zoom meeting room
Aandacht geven
MEDITATIE
3 – 6 keer per week. Scroll verder voor tips.
- Bergmeditatie (15 min.)
- Meditatie met open bewustzijn (14 min.)
MINDFUL MET JE KIND
- A: Bewust worden van stabiliteit en flexibiliteit – Een week lang. Wees door de dag heen opmerkzaam voor de kwaliteiten en valkuilen van stabiliteit en flexibiliteit. Maak aantekeningen zoals op blz. 224.
- B: Bewust worden van verwachtingen – Een week lang. Na het lezen van de tekst over verwachtingen: oefen met opmerkzaamheid rondom verwachtingen van jezelf of de omgeving. Uitleg vind je op blz. 224.Â
- Kijkmeditatie met aandacht voor je kind (8 min.) – Één keer of meer. Geef in het bijzonder aandacht aan gevoelens van flexibiliteit en stabiliteit. Gebruik naar behoefte de audio op speaker en vul erna de vragen in zoals op blz. 219.
UITLEG
HANDLEIDING
(2 min.)
Wat kan je deze maand doen?
En waarom zijn deze oefeningen er eigenlijk?
In deze video het hoe en waarom van module 10.
GROEPSLESSEN
Meditatiesessie via Zoom

WOENSDAG 9 augustus
20:30 – 21:30
Wat je nodig hebt:
- Alles om prettig op de grond te zitten.
De kalmte van een berg



Maar soms is het nodig dat we – ondanks alles – stevig op onze benen kunnen staan en leiding nemen in moeilijke situaties.
Oudercirkel

WOENSDAG 23 augustus
20:30 – 21:30
Wat je nodig hebt:
- Alles om prettig te zitten.
- Pen en papier
Stevig staan en meebewegen.



Hoe kun je op je eigen kompas vertrouwen?
Zodat je steeds makkelijker herkent wanneer je uit de bocht vliegt en steeds effectiever met lastige situaties omgaat.
Mediteren
De meditatie van de maand gaat over gezond omgaan met lastige gevoelens en situaties. Natuurlijk kun je ook een andere meditatie kiezen die bij je behoeftes past.
Bergmeditatie
TIPS:
- Geen verwachtingen: dit is één van de meditaties met een duidelijk doel: het oproepen van stabiliteit in jezelf. Daardoor kan je al gauw gaan streven. En daarmee verlies je de essentie van meditatie: nergens naar toe hoeven en hier en nu aanwezig zijn. Kortom kijk of je de instructies kunt gebruiken om een intentie te zetten, en dan open kunt blijven voor wat je voelt.
Meditatie met open bewustzijn
(14 min.)Â
TIPS:
- Verwachtingsmanagement: de basis van deze meditatie is eenvoudig: je observeert simpelweg wat er op de voorgrond is. Dat betekent dat elke meditatie heel anders kan zijn. De ene keer kan het een rustige ervaring zijn, en de andere keer staan er stress of grote gevoelens op de voorgrond. Kijk of je zonder oordelen alle ervaringen kunt verwelkomen. En is je ervaring te onprettig? Dan kun je terugvallen op je lichaamsbewustzijn of je adem.
- Afleiding: kijk of je nieuwsgierig kunt opmerken waar je aandacht in meegezogen wordt. Zoom daarna simpelweg weer uit met je aandacht en kijk opnieuw naar wat er op de voorgrond staat.
Gebeurt het veel? Dan kun je eventueel tijdelijk overstappen naar een stevige focus op de adem in je neus. Zo zet je jouw prefrontale cortex achter het stuur, en krijg je meer grip over je aandacht.
Een meditatie die past bij dit moment
Maak van mediteren echt een moment voor jezelf!
Dat betekent ook: stilstaan bij waar je zin in hebt, en wat je nodig hebt. Misschien gun je jezelf eentje die je niet vaak hebt gedaan, of zelfs helemaal nog niet.
Welke meditatie zou je vandaag willen oefenen?