👈Naar de bibliotheek

10.
STABILITEIT EN FLEXIBILITEIT

(4 min.)
mp3 

De ene keer hou je je poot stijf, de andere keer laat je juist je plan los. Het is de kunst om als ouder te weten wat de situatie van je vraagt.

Stabiliteit en flexibiliteit zijn onmisbare kwaliteiten. Iedereen heeft ze, hoewel je ze misschien niet altijd even bij de hand hebt, of goed kan voelen. We gaan dus oefenen in het herkennen van wat de situatie vraagt, en het inzetten van deze kwaliteiten.

En daarbij kijken we ook naar de valkuilen: starheid en oeverloze meegaandheid.

Veel plezier!

Uitleg

We volgen hoofdstuk 8 uit Mindful met je Peuter.

KIJKEN / LUISTEREN

Naar behoefte. Voor video scroll verder

 • Intro – mp3 (4 min.)
 • Handleiding – mp3 (2 min.)
 • Uitleg van het thema – mp3 (7 min.)

LEZEN

 • Stabiliteit en flexibiliteit (blz. 209-218)
 • Verwachtingen (blz. 226-232)

Meditatiesessie

SAMEN VERDIEPEN
Woensdag 9 augustus 20:30 – 21:30

Zitten als een berg
Link naar de zoom meeting room

Oudercirkel

SAMEN VERDIEPEN
Woensdag 23 augustus 20:30 – 21:30

Stevig staan en meebewegen
Link naar de zoom meeting room

Aandacht geven

MEDITATIE
3 – 6 keer per week. Scroll verder voor tips.

MINDFUL MET JE KIND

 • A: Bewust worden van stabiliteit en flexibiliteit – Een week lang. Wees door de dag heen opmerkzaam voor de kwaliteiten en valkuilen van stabiliteit en flexibiliteit. Maak aantekeningen zoals op blz. 224.
 • B: Bewust worden van verwachtingen – Een week lang. Na het lezen van de tekst over verwachtingen: oefen met opmerkzaamheid rondom verwachtingen van jezelf of de omgeving. Uitleg vind je op blz. 224. 
 • Kijkmeditatie met aandacht voor je kind (8 min.) – Één keer of meer. Geef in het bijzonder aandacht aan gevoelens van flexibiliteit en stabiliteit. Gebruik naar behoefte de audio op speaker en vul erna de vragen in zoals op blz. 219.

Extra’s

OM TE PRINTEN

UITLEG

HANDLEIDING

(2 min.)

Wat kan je deze maand doen?
En waarom zijn deze oefeningen er eigenlijk?

In deze video het hoe en waarom van module 10.

mp3

GROEPSLESSEN

Meditatiesessie via Zoom

WOENSDAG 9 augustus
20:30 – 21:30

Link naar Zoom

Deel het event op Facebook

Wat je nodig hebt:

 • Alles om prettig op de grond te zitten.

De kalmte van een berg

✨ Heb je wel eens moeite om de kalmte te bewaren?
✨ Zou je steviger op je benen willen staan?
✨ Zijn visualisaties prettig voor jou?
 
Vanavond ga je het beeld van een berg inzetten om tot diepe kalmte, stabiliteit en ontspanning te komen.
 
Er gebeurt genoeg in een gezin. Ook zonder grote veranderingen, kinderen met speciale behoeftes, rampen groot en klein of kwetsbaarheden bij jezelf.
 
Menig ouder voelt zich wel eens verdwaald of machteloos. Het hoort erbij.

Maar soms is het nodig dat we – ondanks alles – stevig op onze benen kunnen staan en leiding nemen in moeilijke situaties.
Voor die situaties kan de bergmeditatie je stabiliteit een enorme boost geven. Door doelbewust de kwaliteiten op te roepen die jou helpen om in de stormen van je leven overeind te blijven.
 
En het mooie: je kunt de bergmeditatie ook inzetten om voor jezelf die rots in de branding te kunnen zijn als je je kwetsbaar voelt.
Kortom, vanavond leer vanavond jij hoe je verbeeldingskracht kan inzetten om je innerlijke kracht aan te boren.

Oudercirkel

WOENSDAG 23 augustus
20:30 – 21:30

Link naar Zoom 

Deel het event op Facebook

Wat je nodig hebt:

 • Alles om prettig te zitten.
 • Pen en papier

Stevig staan en meebewegen.

Vanavond duiken we in stabiliteit en flexibiliteit.
 
✨ Wanneer wordt meebewegen toegeven?
✨ Wanneer wordt je poot stijf houden star?
✨ En hoe weet je wanneer je wat moet doen als ouder?
 
Niemand weet precies hoe je moet opvoeden. En ik heb geleerd om stilletjes met een boogje om experts te lopen die beweren van wel.
Jouw kind is uniek en jij bent uniek. Jullie situatie ook.
Dat betekent dat je keer op keer opnieuw kijkt naar wat jullie in deze fase nodig hebben. Soms ziet jouw opvoeden er heel anders uit dan die van je omgeving. En dat kan je knap onzeker maken.
Hoe kun je gaan staan voor jouw ouderschap?
Hoe kun je op je eigen kompas vertrouwen?
Één van de sleutels zit in het inzetten van deze kwaliteiten: stabiliteit en flexibiliteit. En bij het herkennen van de valkuilen: starheid en meegaandheid. Als je door deze bril naar moeilijke situaties kijkt, wordt vaak een heleboel helder.
Vanavond gaan we bewust de lens van je ouderschap poetsen. Je gaat valkuilen herkennen en je kwaliteiten uitbouwen.
Zodat je steeds makkelijker herkent wanneer je uit de bocht vliegt en steeds effectiever met lastige situaties omgaat.
Zo kun je steeds meer op jezelf vertrouwen, je losmaken van verwachtingen van anderen èn voelt je kind zich gezien en gehoord.
Dat brengt rust en gezelligheid.

Mediteren

De meditatie van de maand gaat over gezond omgaan met lastige gevoelens en situaties. Natuurlijk kun je ook een andere meditatie kiezen die bij je behoeftes past.

Bergmeditatie

TIPS:

 • Geen verwachtingen: dit is één van de meditaties met een duidelijk doel: het oproepen van stabiliteit in jezelf. Daardoor kan je al gauw gaan streven. En daarmee verlies je de essentie van meditatie: nergens naar toe hoeven en hier en nu aanwezig zijn. Kortom kijk of je de instructies kunt gebruiken om een intentie te zetten, en dan open kunt blijven voor wat je voelt.

Meditatie met open bewustzijn

(14 min.) 

Download 

Het principe is bedriegend simpel: aandacht voor wat er op de voorgrond van je bewustzijn is. En toch is het een hele kunst om alert te blijven zonder weerstand of meegezogen te worden.
Deze meditatie vormt een brug naar mindfulness in het dagelijks leven. Je wordt steeds opmerkzamer voor alles wat je geest doet, en ook voor de signalen van de mensen om je heen.
Je oefent met oordelen loslaten en liefdevol naar jezelf te kijken. Met al je mooie, onhandige en lelijke kanten. En zelfs die labels worden steeds minder van toepassing. Je ziet simpelweg met groeiende helderheid hoe de geest doet watie doet.
Hierdoor kan je steeds meer onhandige overtuigingen loslaten, zonder moeite of hard te werken.
Deze meditatie geeft brandstof aan persoonlijke groei, compassie, en verbinding met jezelf en anderen.
 

TIPS:

 • Verwachtingsmanagement: de basis van deze meditatie is eenvoudig: je observeert simpelweg wat er op de voorgrond is. Dat betekent dat elke meditatie heel anders kan zijn. De ene keer kan het een rustige ervaring zijn, en de andere keer staan er stress of grote gevoelens op de voorgrond. Kijk of je zonder oordelen alle ervaringen kunt verwelkomen. En is je ervaring te onprettig? Dan kun je terugvallen op je lichaamsbewustzijn of je adem.
 • Afleiding: kijk of je nieuwsgierig kunt opmerken waar je aandacht in meegezogen wordt. Zoom daarna simpelweg weer uit met je aandacht en kijk opnieuw naar wat er op de voorgrond staat.
  Gebeurt het veel? Dan kun je eventueel tijdelijk overstappen naar een stevige focus op de adem in je neus. Zo zet je jouw prefrontale cortex achter het stuur, en krijg je meer grip over je aandacht.

Een meditatie die past bij dit moment

Maak van mediteren echt een moment voor jezelf!
Dat betekent ook: stilstaan bij waar je zin in hebt, en wat je nodig hebt. Misschien gun je jezelf eentje die je niet vaak hebt gedaan, of zelfs helemaal nog niet.

Welke meditatie zou je vandaag willen oefenen?

Veel plezier en tot in de community!

× Even contact