👈Naar de bibliotheek

6.
PATRONEN HERKENNEN EN VERANDEREN

Waarom zit je soms ineens op de kast?
Wat maken patronen soms zo hardnekkig?
En wat gaat er eigenlijk gewoon al geweldig?

Module 6 gaat over het herkennen en veranderen van patronen. We gaan onze goede gewoontes vieren, en we gaan valkuilen doorbreken. In deze intro licht ik het tipje van de sluier op, over wat patronen zo ontzettend krachtig en soms zo lastig maakt.

mp3

Uitleg

We volgen hoofdstuk 5 uit Mindful met je Peuter

KIJKEN / LUISTEREN
Naar behoefte. Voor video scroll verder!

 • Intro – mp3 (5 min.)
 • Handleiding – mp3 (2 min.)
 • 3B: Balans in ouderschap – volgt

LEZEN

 • De tweede helft over ‘Regulatie’ (blz. 150)
 • ‘Opvoedingspatronen en -valkuilen’ (blz. 123)

Meditatiesessie

SAMEN VERDIEPEN
Woensdag 5 april 20:30 – 21:30

Liefdevol zitten met iets moeilijks
Link naar de zoom meeting room

Oudercirkel

SAMEN VERDIEPEN
Woensdag 19 april 20:30 – 21:30

Opvoedingsvalkuilen: erin en eruit
Link naar de zoom meeting room

Patronen doorbreken – template

Videoles

KIJKEN / LUISTEREN + OEFENEN
Op je eigen moment, naar behoefte

Aandacht geven

MEDITATIE
3 – 6 keer per week. Scroll verder voor tips.

MINDFUL LEVEN

 • Evaluatie van je leerprocesNeem de tijd om stil te staan bij hoe het gaat. We zijn over de helft van het jaarprogramma. Tijd om even te oogsten. De template kun je daarbij als leidraad nemen.

MINDFUL MET JE KIND

 • Kijkmeditatie met aandacht voor je kind (8 min.) – Één keer of meer. Ontwikkel je frisse blik door mindful je kind te observeren. Gebruik de audio op speaker, en vul erna de vragen in op blz. 136
 • Dagboek: opvoedingspatronen – Een week lang dagelijks. Na het lezen van de tekst over ‘Opvoedingsvalkuilen’ (blz. 123): kies één valkuil om steeds bij stil te staan. Gebruik de uitleg op blz. 142, en de template Patronen doorbreken. TIP: wil je wat meer steun? Doe dan deze oefening na de oudercirkel.

Extra’s

KIJKEN / LEZEN
Naar behoefte.

 • 3 Triggers die je op scherp stellen artikel (10 min.) of video (24 min.) – Welke triggers kun jij herkennen, en wat kun je ermee? 

UITLEG

HANDLEIDING

(2 min.)

We gaan aan de slag met het herkennen en veranderen van patronen.

Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Een overzicht van de oefeningen die je daarbij gaan helpen.

mp3

3B: BALANS
in ouderschap

(15 min.)

Hoe breng je balans in je gezin?
Aan welke knoppen kun je draaien om jullie levensgeluk te vergroten?
En welke tools kun je daarvoor gebruiken?

mp3

VIDEOLESSEN

Patronen doorbreken

Wat zit er onder patronen?
En hoe doorbreek je ze?

Aan de hand van een voorbeeld laat ik je zien hoe je patronen kunt uitpluizen met de template, en wat je in kan zetten om het patroon te gaan doorbreken. Deze videoles volgt op de oudercirkel.

Wat je nodig hebt voor de les:

GROEPSLESSEN

Meditatiesessie via Zoom

WOENSDAG 5 april
20:30 – 21:30

Link naar Zoom

Deel het event op Facebook

Wat je nodig hebt:

 • Alles om prettig op de grond te zitten.

Liefdevol zitten met iets moeilijks

Hoe haal je de rauwe randjes van heftige emoties?
Hoe kun je stoppen met piekeren?
Hoe kom je uit de verdoving?
Hoe stop je uitstelgedrag?

Een antwoord hierop kun je ervaren tijdens een speciale compassiemeditatie, waarin je zorgzaaam stil leert staan bij moeilijke situaties en lastige gevoelens.

Zo blijf je niet hangen in vermijding, weerstand, of eindeloos gepieker. Je mediteert er als het ware dwars doorheen. En dan kan er ruimte ontstaan voor acceptatie, waardoor je moed kan vinden om verder te gaan in het hier-en-nu.

We sluiten de meditatie af met een deelronde.

Oudercirkel

WOENSDAG 19 april
20:30 – 21:30

Link naar Zoom 

Deel het event op Facebook

Wat je nodig hebt:

Opvoedingsvalkuilen: erin en eruit!

In een fractie van een seconde word je getriggerd, en reageer je heftig geïrriteerd, of wanhopig, of je bent er gewoon helemaal klaar mee.

Kinderen drukken op onze knopjes, vooral als we al niet zoveel te geven hebben. Een puinhoop wordt het soms, zelfs als je het al mijlenver aan zag komen.

✨ Hoe kan het dat je er toch steeds weer in terecht komt?
✨ En hoe kom je er snel weer uit?

Tijdens deze oudercirkel leer je hoe je erin – én er weer uit komt.

Getriggerd worden is volkomen normaal. Iedereen heeft patronen ontwikkeld om met lastige situaties om te gaan. En die patronen waren ooit best bruikbaar, maar nu worden ze te pas en te onpas automatisch geactiveerd – juist door degenen die dicht bij ons staan.

Als een patroon je ouderschap in de weg zit, dan heb je te maken met een opvoedingsvalkuil. En ondanks dat je er enorm last van kunt hebben, heeft zo’n valkuil vaak niet eens zoveel met je kind te maken…

Deze avond brengen we in kaart wat er op zo’n moment gebeurt. Je leert om de aandacht te verplaatsen van trigger naar onderliggende gevoelens. We oefenen met jezelf eerste-hulp compassie te geven, zodat losser komt van automatische reacties. Zo word je in staat om bewust anders te reageren en kun je stap voor stap patronen opruimen.

Wat je leert:
✨ tool om triggers te weerstaan
✨ valkuilen opsporen en begrijpen
✨ oorzaken aanpakken
✨ jezelf vol compassie bijsturen

Hoe gaan we dat doen?
✨ met korte educatie
✨ met een visualisatie en schrijfoefening
✨ door ervaringen uit te wisselen

Mediteren

De meditatie van de maand gaat over gezond omgaan met lastige gevoelens en situaties. Natuurlijk kun je ook een andere meditatie kiezen die bij je behoeftes past.

Zitten met iets moeilijks

(13 min.) 

Je kunt deze meditatie doen als er iets lastigs speelt in je leven, als je je rot voelt, of als je jezelf even wilt verzorgen met aandacht.

Download

TIPS:

 • Als je mediteren vermijdt kun je hem óók inzetten. Vaak ga je dan (onbewust) ongemak uit de weg gaat. Bijvoorbeeld bij innerlijke onrust, langdurige stress of als je even teveel op je bordje hebt.
 • Bij het doorbreken van patronen kan deze meditatie kan je ondersteunen. Je leert namelijk om bewust stil te staan bij wat je voelt, wat de noodzaak van gedragspatronen vermindert.
 • Als je wil stoppen met piekeren helpt de meditatie doordat je leert om je aandacht te verplaatsen van je gedachtes naar je lichaam en je emoties.

Meditatie met geluid

(12 min.) 

Onze neiging om overal een label op te plakken is hardnekkig. Vaak is dat prachtig: je krijgt zomaar fijne associaties cadeau, of je begrijpt ineens iets omdat je het herkent bijvoorbeeld, maar het kan ook piekeren en andere valkuilen in stand houden. Oefen deze meditatie om losser te komen van je automatische piloot, en steeds eerder op te merken als je denken er met je bewustzijn vandoor gaat.

download

TIPS:

 • Als je steeds wordt afgeleid door gedachten over wat je hoort, kun je jezelf helpen door het geluid goed te observeren en te omschrijven. Niet met een label van bijvoorbeeld ‘prettig’ of ‘onprettig’, maar door naar het geluid te luisteren als muzikant. Te horen dat het hoog klinkt of laag, zacht of hard, troebel of helder, constant of variabel, enzovoorts. Zo krijg j meer ruimte om goed te luisteren en verfijn je bovendien je bewustzijn.
 • Als je voorkeuren of afkeuren hebt voor geluiden, dan kun je daar losser van komen door te onderzoeken hoe je dat ervaart. Hoe geniet je van een geluid? Hoe voelt het om er last van te hebben? Waar voel ik dit in mijn lichaam? M’n stemming? Gedachten? Neigingen? Door je aandacht te verplaatsen naar je ervaring kom je losser van je oordelen. En kun je een diepere laag van mindfulness aanboren.
 • Je kunt deze meditatie overal doen. Op de fiets is één van mijn favoriete plekken. Het kan een helpende gewoonte worden, waardoor je een paar keer per dag een frisse start maakt. Welke plek is fijn voor jou?

Een meditatie die past bij dit moment

Maak van mediteren echt een moment voor jezelf!
Dat betekent ook: stilstaan bij waar je zin in hebt, en wat je nodig hebt. Misschien gun je jezelf eentje die je niet vaak hebt gedaan, of zelfs helemaal nog niet.

Welke meditatie zou je vandaag willen oefenen?

Veel plezier en tot in de community!

× Even contact