👈Naar de bibliotheek

9.
AFSTAND EN NABIJHEID

Non-stop overstromen van liefde, altijd samen willen zijn, geen tijd voor jezelf nodig, nooit iets doen waar je spijt van hebt… De verwachtingen van onszelf zijn soms torenhoog.

En dat terwijl juist in de ‘imperfectie’ de schoonheid zit: afstand of conflict geven ons de kans om opnieuw bewust contact te maken. Met onszelf, en met ons kind. En daarmee elkaar steeds beter te leren kennen in al onze uniciteit.

Afstand is oefenmateriaal voor connectie.
Zo leert ons kind dat het veilig kan zijn als je eens niet zo lekker in je vel zit.

Een goede relatie kenmerkt zich niet door de afwezigheid van afstand en conflict maar door het vermogen om steeds opnieuw de verbinding te herstellen.

En zo helpen we ons kind om weerwaarheid en emotionele intelligentie te ontwikkelen. De basis voor wijsheid…

Uitleg

We volgen hoofdstuk 7 uit Mindful met je Peuter.

KIJKEN / LUISTEREN

Naar behoefte. Voor video scroll verder

  • Intro – (2 min.)
  • Handleiding -(4 min.)

LEZEN

  • Leuke en vervelende momenten, ze horen er allebei bij (blz. 183-195)

Meditatiesessie

SAMEN VERDIEPEN
Woensdag 5 juli 20:30 – 21:30

Metta boost je levensgeluk
Link naar de zoom meeting room

Oudercirkel

SAMEN VERDIEPEN
Woensdag 19 juli 20:30 – 21:30

Contact herstellen met je kind
Link naar de zoom meeting room

Template volgt

Videoles

KIJKEN / LUISTEREN + OEFENEN
Op je eigen moment, naar behoefte

  • Contact herstellen met je kind – 21/7

Aandacht geven

MEDITATIE
3 – 6 keer per week. Scroll verder voor tips.

MINDFUL LEVEN

  • Mindful wandelen – Een week lang. Oefen minimaal één keer per dag de loopmeditatie, tijdens wandelingetjes die je toch al doet. Bijvoorbeeld bij het lopen naar de lift, de bus, een andere kamer, supermarkt of samen met je kind. Je kunt daarbij eventueel de audio van de Wandelmeditatie gebruiken. Noteer iets van je ervaring zoals op werkblad 20 (blz. 200)

MINDFUL MET JE KIND

  • Bewust worden van afstand en nabijheidEen week lang. Merk op hoe gevoelens voor je kind fluctueren door de dag heen. Oefen met het toestaan van gevoelens van afstand, en kijk of je vervolgens bewust ruimte kunt maken voor je kind, en contact kunt herstellen. Uitleg vind je op blz. 201.
  • Kijkmeditatie met aandacht voor je kind (8 min.) – Één keer of meer. Geef in het bijzonder aandacht aan hoe jij je voelt terwijl je naar je kindje kijkt. Fluctueren gevoelens van afstand en nabijheid? Gebruik naar behoefte de audio op speaker en vul erna de vragen in zoals op blz. 169.

Extra’s

KIJKEN / LEZEN
Naar behoefte.

  • Gehoord en gezien worden (blz. 202)

UITLEG

HANDLEIDING

(4 min.)

Welke nieuwe tools zijn er?
Wat is er nog meer te beleven?
En waarom zijn deze oefeningen er eigenlijk?

In deze video het hoe en waarom van module 9.

GROEPSLESSEN

Meditatiesessie via Zoom

WOENSDAG 5 juli
20:30 – 21:30

Link naar Zoom

Deel het event op Facebook

Wat je nodig hebt:

  • Alles om prettig op de grond te zitten.

Metta boost je levensgeluk

✨ Zit je wel eens vast in een conflict met anderen?
✨ Heb je last van zelfkritiek of hopeloosheid?
✨ Zou je diepere verbinding willen mensen waar je van houdt?
 
Deze meditatie ontwikkelt je capaciteit voor vriendelijkheid en liefde, en trekt je uit vlakheid, lastige emoties of destructieve gedachtes.
Metta, of liefdevolle vriendelijkheid, is een kwaliteit die we allemaal hebben. Een kwaliteit die we kunnen oproepen, ontwikkelen en inzetten om levenskwaliteit te vergroten.
In deze meditatie oefen je met het oproepen van metta, en het te richten op jezelf, een naaste en ook op mensen die je als lastig ervaart.
Het mooie is: je hoeft niets te fixen of te ontkennen. Je kunt je gewoon voelen zoals jij je op dit moment voelt. Je zet er als het ware een vriendelijke stem naast, die ruimte creëert voor mildheid, openheid en rust.
Dit doe je door eenvoudige zinnen te herhalen en met een open te kijken naar wat er binnenin jou gebeurt.
Metta wordt in het boeddhisme gezien als één van de ‘vrienden’ die ons helpen in het weerbaar worden voor stress en ander lijden, en het steeds opnieuw verbinden met wat het leven de moeite waard maakt.

Oudercirkel

WOENSDAG 24 mei
20:30 – 21:30

Link naar Zoom 

Deel het event op Facebook

Wat je nodig hebt:

Contact herstellen met je kind

Ruzie hoort erbij. En afstand ook. En soms doe je iets waar je ontevreden over bent.
 
✨ Maar hoe ga je verder na een lastige situatie?
✨ Hoe zeg je sorry, of geef je opnieuw veiligheid?
✨ Kortom, hoe herstel je contact?
 
Er zijn ouders die van zichzelf verwachten dat ze dag en nacht overlopen van liefde. Dat ze altijd aandacht hebben voor hun kind, en nooit iets doen waar ze spijt van hebben. Maar de realiteit is weerbarstig. En dat is maar goed ook.
Door steeds het contact te herstellen, bouw je samen aan de weerbaarheid van je kind.
Je kind leert dan dat fijne én moeilijke momenten bij het leven horen.
En dat een veilige relatie niet wordt gekenmerkt door de afwezigheid van conflict, maar door het vermogen om kleine breukjes weer te herstellen.
Met name als je helder leert communiceren over wat er bij jou en je kind gebeurt, kan je kind nog meer op jullie relatie vertrouwen.
Dit legt de basis om zelf gezond om te gaan met de ups en downs van het leven.
Na deze oudercirkel wordt het makkelijker om contact te herstellen én om dan juist dieper te genieten van jullie samenzijn.
Hoe gaan we dat doen?
✨ met een geleidde oefening
✨ met een template
✨ door uit te wisselen met andere ouders en trainer Loes.

Mediteren

De meditatie van de maand gaat over gezond omgaan met lastige gevoelens en situaties. Natuurlijk kun je ook een andere meditatie kiezen die bij je behoeftes past.

Lange metta meditatie

(23 min.) 

Download

Deze meditatie ontwikkelt je capaciteit voor vriendelijkheid en liefde. Het werkt als tegengif voor weerstand, stress en andere vormen van lijden.
Metta, of liefdevolle vriendelijkheid, is een kwaliteit die we kunnen ontwikkelen en inzetten om levenskwaliteit te vergroten.
In deze meditatie oefen je met het oproepen van metta, en het te richten op jezelf, een naaste en ook op mensen die je als lastig ervaart.
Het mooie is: je hoeft niets te fixen of te ontkennen. Je kunt je gewoon voelen zoals jij je op dit moment voelt. Je zet er als het ware een vriendelijke stem naast, die ruimte creëert voor mildheid, openheid en rust.
Dit doe je door eenvoudige zinnen te herhalen en met een open te kijken naar wat er binnenin jou gebeurt.

TIPS:

  • Doe eerst deze lange: neem de tijd om een keer deze versie van de metta te doen. Hierbij krijg je uitgebreidere ondersteuning, herhaal je de zinnen vaker, en oefen je met een grotere groep. Dit geeft je de tijd om als het ware in de metta te zakken, en het wellicht diep(er) te voelen en te onderzoeken.
  • Reacties: metta gaat over wensen en intenties, niet over resultaat. Als je reacties voelt die niet per sé liefdevol of vriendelijk zijn, oefen dan met het geven van vriendelijke aandacht aan deze gevoelens en gedachtes.

Korte metta meditatie

(13 min.) 

Download

Dit is een ingekorte versie van de lange mettameditatie. Je kunt deze doen nadat je de lange eens geoefend hebt.

TIPS:

  • Doe eerst een keer de lange: zo neem je de tijd om jezelf als het ware in de metta te laten zakken. Vooral een goed idee als het bewust oproepen van liefdevolle vriendelijkheid nieuw voor je is.
  • Heb je juist veel weerstand: dan kan deze korte juist prettiger voor je zijn.
    Komen er steeds lastige gevoelens op? Schakel dan om naar een meditatie die jouw steunt, zoals zelfcompassie of aandacht voor de adem.

Loopmeditatie

(11 min.) 

Download

Dit is één van de belangrijkste oefeningen uit de Vipassana meditatie traditie, die gericht is op het verdiepen van inzicht in onszelf.
In de loopmeditatie oefen je met het richten van je aandacht op je voeten, terwijl je ook je opmerkzaamheid ontwikkeld voor wat je geest doet. Juist doordat je leert om je aandacht vanzelf te verdelen over wat je doet en wat er gebeurt, kan dit een krachtige brug zijn naar mindfulness in het dagelijks leven.

TIPS:

  • Afleiding: mediteren met je ogen open kan een uitdaging zijn. Je geest hangt graag overal een label aan – of verhalen aan op. Oefen daarom deze meditatie binnen op een rustige plek. Behandel alles wat je ziet en voelt als gebeurtenissen die simpelweg aan je geestesoog voorbijtrekken. En keer steeds weer terug naar de gewaarwordingen in je benen.
    Ben je gewend geraakt aan het omgaan met de visuele afleiding?
    Dan kun je ook buiten zonder begeleiding oefenen, of dan de wandelmeditatie opzetten.

Wandelmeditatie

(10 min.) 

Download

Tover elk tochtje om tot een oplaadmoment.

De loopmeditatie kan ongelooflijk krachtig zijn in het ankeren van je bewustzijn in het hier en nu. En het mooie is: daarvoor hoef je niet in de slaapkamer op en neer te lopen.
Je kunt jezelf aanleren om tijdens elke wandeling – en fietstocht – aandacht te geven aan je lichaam en je bewustzijn.
 
Deze opname ondersteunt je daarbij.
 

TIPS:

  • Leg de basis: is de loopmeditatie nieuw voor je? Oefen dan eerst een aantal keer de ‘officiële’ loopmeditatie binnen in een stille ruimte. Je hebt namelijk je ogen open en daarmee veel meer afleiding. Het vergt nog wel wat vaardigheid om daarmee om te gaan. Kun je jezelf goed terugleiden naar de focus van de meditatie?
  • Kun je tegelijkertijd opmerkzaam zijn voor de focus als opmerken wat je geest doet?
    Hoera! Je bent klaar voor de wandelmeditatie.
  • Afleiding: mediteren met je open ogen vraagt iets bijzonders van je: kijken zonder mee te gaan in gedachtenstromen. Dit betekent dat je de neiging leert weerstaan om aan alles wat je ziet een betekenis te hangen. In plaats daarvan kijk je zoals je geoefend hebt in de luistermeditatie: naar vormen, kleuren en bewegingen, met lichte aandacht voor reacties in je lichaam en geest. Deze lichte toets maakt het makkelijker om weer terug te keren naar de focus van de meditatie.

Een meditatie die past bij dit moment

Maak van mediteren echt een moment voor jezelf!
Dat betekent ook: stilstaan bij waar je zin in hebt, en wat je nodig hebt. Misschien gun je jezelf eentje die je niet vaak hebt gedaan, of zelfs helemaal nog niet.

Welke meditatie zou je vandaag willen oefenen?

Veel plezier en tot in de community!

× Even contact