Mindful met je baby: groep op locatie

Ontspannen zorgen voor jou en je baby

12 november: gratis online workshop met je baby
16 februari 2022 in de Bilt: groepstraining op woensdagen van 11:30 – 13:35

 

Prachtig, overweldigend, vermoeiend. De zorg voor een baby kan intens zijn. Niet alleen spannend om voor zo’n kwetsbaar kindje te zorgen, maar ook verandert alles wat vertrouwd was: werk, relaties, hoe je jezelf ziet in je (nieuwe) rol als ouder. Het gevoel om geleefd te worden ligt op de loer, om in de overlevingsstand te raken en deze bijzondere tijd voorbij te laten glijden.

Mindful met je baby leert je in acht weken om met de uitdagingen van de babytijd om te gaan en bewust te genieten van de fijne momenten met je kindje.
Je leert voor jezelf te zorgen in harmonie met je baby. Door de bijzondere oefeningen ga je steeds beter de signalen van je kindje begrijpen. Zo kan jullie contact zich verdiepen en wordt je bewuster van wat jij nodig hebt als ouder. Door bewust stress te beantwoorden leer je gezonde keuzes te maken en zo samen een nieuwe balans te vinden.

De training is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten uit de infant mental health en is bewezen effectief. Mindful met je baby ondersteunt de gezonde ontwikkeling van babies en dreumessen.

Wat je leert:

 • mediteren
 • mindfulness toepassen tijdens stressvolle momenten
 • behoeftes lezen van je baby
 • ruimte maken voor jezelf

Gratis of met korting de training doen? Neem deel aan het onderzoek van de UvA!

Waarom mindfulness?

Mindfulness is simpelweg aanwezig zijn in het hier-en-nu. Met mindfulness geef je vriendelijke en open aandacht aan je ervaring van dit moment. Hierdoor kun je bijvoorbeeld opmerken of je doorschiet in de automatische piloot, maar ook volop genieten van contact met je kindje.

Mindfulness helpt je om de dingen te zien zoals ze zijn, en het te accepteren zoals het is. Daardoor word je geest niet troebel door verzet en ontdek je nieuwe mogelijkheden om met situaties om te gaan.

Wanneer je regelmatig mindfulness beoefent word je weerbaarder tegen stress en somberheid. Op de korte termijn kun je steeds gemakkelijker uit de automatische piloot stappen en bewuste keuzes maken. Op de lange termijn ga je zelfs minder snel stress of somberheid ervaren.

Iedere keer dat jij gezond omgaat met een moeilijke situatie, leert je baby van jou hoe je uitdagingen tegemoet kunt treden. Bovendien krijg je steeds meer zelfvertrouwen om ontspannen voor je kindje te zorgen. Zo kom je samen terecht in een spiraal omhoog en ontstaat er ruimte om te genieten van deze bijzondere tijd.

“Loes heeft ons geholpen om zonder ‘er iets van te vinden’ in het hier-en-nu te zijn en door oefeningen rust in ons lijf te ervaren. Dit is op zichzelf al enorm fijn, maar om dit samen met mijn zoontje te kunnen doen, is top! We konden gelijk samen aan de slag. Het was heel leerzaam en bedankt voor de handvatten.” – Nazife, moeder van Ahed

De 8-weekse training doen

Hier-en-nu aanwezig zijn klinkt misschien simpel, maar makkelijk is het zeker niet. Mindfulness is een vaardigheid die langzaam opbouwt. Mindful met je baby is een praktische training, en speciaal ontwikkeld voor het hectische leven met een baby of dreumes. Door acht weken lang te oefenen krijg je een stevige basis waar je de rest van je leven plezier van hebt.

Inhoud van de training:

 • verschillende meditatietechnieken
 • oefeningen samen met je baby
 • ervaringen delen
 • uitleg over mindful opvoeden
 • werkboek lezen en schrijf-oefeningen

Een trainer voor jou en een co-trainer voor je baby

De meeste sessies kom je samen met je baby, en oefenen we in het bijzijn van je kindje. Daarom geven wij de training met zijn tweeën. Loes Glandorff is er voor jou als ouder, en er is speciaal voor je baby een co-trainer. Zij stelt je kindje op z’n gemak wanneer jij mediteert, en ze geeft op verzoek feedback over wat haar is opgevallen. Daarnaast geeft ze uitleg over je baby’s ontwikkeling. Zo zijn wij er samen voor jullie, zodat jij mindful voor jezelf en je kindje kan zorgen.

Mindfulness leren toepassen in je dagelijks leven

Thuis werk je met het boek ‘Mindful met je Baby’ van dr. Eva Potharst, die de training ontwikkeld heeft. Je oefent dagelijks met meditaties onder begeleiding van geluidsopnames, en met mindful parenting oefeningen tijdens de zorg voor je kindje. Ook hou je een logboek bij over je ervaringen, en kun je informatie lezen in het werkboek. Zo leer je op zoveel mogelijk manieren mindfulness toepassen, en kun je aan het einde van de training mindfulness beoefenen zoals dat bij jouw leven past.

De werkmaterialen bij de training.

Voor wie is de training?

Mindful met je baby is voor ouders of verzorgers en hun babies of dreumes (tot 18 maanden oud). De training is ontwikkeld voor mensen zonder ervaring met mindfulness. Omdat je het leert toepassen binnen het gezin, is de training ook waardevol voor mensen die al mindfulness beoefenen.

Mindful met je baby is geschikt voor iedereen die bewust de babytijd wil beleven. Het is bijzonder effectief voor ouders met (opvoed)stress, somberheid, of burn-outklachten. Omdat de effectiviteit van mindfulness wetenschappelijk bewezen is, kun je de training vaak (deels) vergoed krijgen.

Gratis of met korting de training doen?

Mindful met je Baby en Mindful met je Peuter zijn wetenschappelijk onderbouwd. Ze zijn ontwikkeld door dr. Eva Potharst van UvA minds en worden vanaf het begin onderzocht. Ook nu loopt er een onderzoek waar jij aan mee kunt doen. In ruil krijg je korting, of kun je gratis de training volgen. Bij gratis deelname betaal je maximaal 70 euro voor de werkmaterialen. Lees meer over hoe dat werkt.

Groepstraining start 16 februari 2022

Locatie in regio de Bilt volgt snel!

Voorlopige data en tijden:
11:30 – 13:35
op woensdag 16/2, 23/2, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3, 6/4, 13/4
Sessies 1 en 5 zonder baby
Terugkomsessie: eind juni, datum in overleg.

(Aanvangsttijd kan op verzoek en in overleg aangepast worden.)

De online groepstraining
 • Voor ouders en babies tot 18 maanden
 • Maximaal 6 ouders per groep
 • 8 sessies van 2 uur + een terugkomsessie
 • Samen met je baby, behalve Sessie 1 en 5
 • Thuis dagelijks 15 – 30 minuten oefenen
 • Persoonlijk voorgesprek van 45 minuten
 • Inclusief het boek Mindful met je Baby
 • Inclusief meditatiekussen en materialen
 • Half uur nazorg per telefoon
625 euro of gratis*
2e ouder: 375 euro of gratis*


*Bij deelname aan het onderzoek.
Prijs zonder deelname: 750 euro voor 1e ouder, 500 voor 2e ouder. 

Ja, ik meld ons aan

 

* Bij gratis deelname betaal je een bijdrage voor de werkmaterialen van maximaal 65 euro. Lees hier meer over hoe dat werkt.

Is de prijs van de training of werkmaterialen een belemmering voor je?
Neem dan contact op en we kijken samen wat we kunnen doen.