Mindful met je peuter: groep op locatie

ontspannen opvoeden en genieten van elkaar

12 november: gratis online workshop met je peuter
16 februari 2022 in de Bilt: start groepstraining op woensdagen van 9:00 – 11:00

 

Prachtig hoe je kindje groeit, steeds meer zelf kan en de wereld ontdekt. Maar dan zijn er driftbuien, terugvallen met slapen of moeite met zindelijk worden. Vooral als je er even geen energie voor hebt, kun je voelen dat je geleefd wordt.

Je weet dat het er allemaal bij hoort, maar toch is het frustrerend. Als opvoeden stressvol is en je overleeft op de automatische piloot, dan raak je uit balans en mis je ook de mooie momenten met je kindje.

Mindful ouderschap

Mindful met je Peuter is een 9-weekse training waarin je met aandacht leert opvoeden. Stap voor stap leer je om af te stemmen op je kindje, en tegelijkertijd beter voor jezelf te zorgen. De training is bewezen effectief en stimuleert de ontwikkeling van peuters.

Gratis of met korting meedoen aan de training?
Neem deel aan het onderzoek van de UvA!

Wat je leert:

 • mediteren
 • mindfulness toepassen tijdens opvoedstress
 • behoeftes lezen van je peuter
 • ruimte maken voor jezelf
Waarom mindfulness?

Mindfulness helpt je om de dingen zien zoals ze zijn, en het te accepteren zoals het is. Daardoor word je geest niet troebel door verzet en ontdek je nieuwe mogelijkheden om met situaties om te gaan.

Mindfulness betekent simpelweg aanwezig zijn in het hier-en-nu. Je geeft vriendelijke en open aandacht aan je ervaring van dit moment. Hierdoor kun je bijvoorbeeld opmerken of je doorschiet in de automatische piloot, maar ook volop genieten van contact met je kindje.

Wanneer je regelmatig mindfulness beoefent word je weerbaarder tegen stress en somberheid. Op de korte termijn kun je steeds gemakkelijker uit de automatische piloot stappen en bewuste keuzes maken. Op de lange termijn ga je zelfs minder snel stress of somberheid ervaren.

Iedere keer dat jij gezond omgaat met een moeilijke situatie, leert je peuter van jou hoe je uitdagingen tegemoet kunt treden. Bovendien krijg je steeds meer zelfvertrouwen om ontspannen op te voeden. Zo kom je samen terecht in een spiraal omhoog en ontstaat er ruimte om te genieten van deze bijzondere tijd.

De 9-weekse training doen

Hier-en-nu aanwezig zijn klinkt misschien simpel, maar makkelijk is het vaak niet. Mindfulness is een vaardigheid die langzaam opbouwt. Mindful met je peuter is een praktische training, en speciaal ontwikkeld voor het hectische leven met een peuter. Door negen weken lang te oefenen krijg je een stevige basis waar je de rest van je leven plezier van hebt.

Inhoud van de training:

 • verschillende meditatietechnieken
 • oefeningen samen met je peuter
 • ervaringen delen
 • uitleg over mindful opvoeden
 • werkboek lezen en schrijf-oefeningen

In de training leer je oefeningen die je samen met je peuter kunt doen. Daarom komt in de tweede helft je kindje mee. Tijdens deze sessies is er een co-trainer aanwezig. Tijdens de meditaties stelt zij de peuters op hun gemak. Daarnaast geeft ze op verzoek feedback over wat haar is opgevallen. Zo is er de ruimte om rustig met je kindje te oefenen.

Thuis oefen je dagelijks 10 tot 20 minuten met meditaties onder begeleiding van geluidsopnames. Daarnaast oefen je met mindful parenting tijdens de zorg voor je kindje. Ook hou je een logboek bij over je ervaringen, en kun je informatie lezen in het werkboek. Zo leer je op zoveel mogelijk manieren mindfulness toepassen, en kun je aan het einde van de training mindfulness beoefenen zoals dat bij jouw leven past.

De werkmaterialen voor de training.

Voor wie is de training?

Mindful met je peuter is voor ouders of verzorgers en hun peuters, tussen de 18 maanden en 4 jaar oud. De training is ontwikkeld voor mensen zonder ervaring met mindfulness. Omdat je het leert toepassen binnen het gezin, is de training ook waardevol voor mensen die al mindfulness beoefenen.

Mindful met je peuter is geschikt voor iedereen die bewust de peutertijd wil beleven. Het is bijzonder effectief voor ouders met (opvoed)stress, somberheid, of burn-outklachten. Omdat de effectiviteit van mindfulness wetenschappelijk bewezen is, kun je de training vaak deels vergoed krijgen.

De sessies

Tijdens de training zie je elkaar elke week bij de sessies. We oefenen met mediteren, je kunt je ervaringen delen, en je krijgt informatie over de werking van stress, de ontwikkeling van je kindje en mindful parenting.

Sessie 1 t/m 4 zonder kindje.

De eerste vier sessies zijn zonder kindje, zo kun je ongestoord oefenen met mediteren en heb je de tijd om rustig mindfulness te ontwikkelen. Wel krijg je mindful parenting oefeningen mee voor thuis, en we bespreken die na. Voor veel ouders zijn de sessies een kadootje. Even de tijd voor jezelf waarin je mag ontspannen en er ruimte is voor hoe het met je gaat.
We kijken naar wat er met jou gebeurt onder stress, en hoe dit de interacties met je kindje beïnvloedt. Ook krijg je handvatten voor het lezen van je kindje, en informatie over je kindje’s ontwikkeling.

Sessie 5 t/m 9 samen met je kindje.

In de laatste helft van de training komen de kindjes mee. Dan kun je samen met de andere ouders mindful parenting oefenen tijdens de sessies. Het grootste deel van de tijd kunnen de kindjes spelen. We beginnen met oefeningen doen en het huiswerk bespreken, net zoals in de vorige sessies. Een deel van het programma na de pauze is speciaal op de kindjes gericht. We zullen dan een spelletje doen of een mindfulnessoefening die bij het thema van die dag past. Zo maken de kindjes lichtjes kennis met mindfulness voor henzelf.

De co-trainer is er om jou en je kindje te ondersteunen. Zij zorgt ervoor dat je veilig je ogen dicht kunt doen tijdens de meditaties, ze maakt contact met de kindjes en observeert ze hoe het met ze gaat. Soms geeft ze feedback over wat ze heeft gezien, als jij als ouder dat prettig vindt. De achtergrond van de co-trainer is in infant mental health, orthopedagogiek, psychologie of het onderwijs.

De terugkomsessie

De terugkomsessie vindt ongeveer twee maanden na het einde van de training plaats. We komen weer bij elkaar om te zien hoe het gaat, en we geven aandacht aan hoe jij mindful parenting verder  in je leven kunt integreren.

Programma

De opbouw in het programma zorgt ervoor dat je met zoveel mogelijk kanten van mindfulness en mindful parenting in aanraking komt. Tegen het eind verschuift de nadruk naar het vinden van een balans die bij jou en jou leven past. Zo leg je een stevige basis waar je de rest van je leven wat aan hebt.

 

Doe mee met het onderzoek!

Mindful met je peuter en Mindful met je baby zijn ontwikkeld door dr. Eva Potharst van UvA Minds en worden vanaf het begin onderzocht. De trainingen zijn bewezen effectief. Ook nu loopt er een onderzoek waar jij aan mee kunt doen. In ruil krijg je 125 euro korting op de prijs, of kun je gratis de training volgen. Bij gratis deelname betaal je maximaal 70 euro voor de werkmaterialen.
Lees meer over hoe dat werkt.

 

16 Februari 2022

Locatie in de Bilt: volgt snel!

Alle data en tijden:

Sessies 1 t/m 4 zonder kindjes
woensdag 16/2, 23/2, 9/3, 16/3
9:00 – 11:00

Sessies 5 t/m 9 met kindjes
woensdag 23/3, 30/3, 6/4, 13/4, 20/4
9:00 – 11:00

Terugkomsessie zonder kindjes
Eind juni of begin juli, datum in overleg.

De groepstraining
 • Voor ouders en peuters van 1,5 – 4 jaar
 • Maximaal 6 ouders per groep
 • 9 sessies van 2 uur + terugkomsessie
 • Sessie 5 t/m 9 samen met je peuter
 • Thuis dagelijks 15 – 30 minuten oefenen
 • Persoonlijk voorgesprek van 30 minuten
 • Inclusief het boek Mindful met je peuter
 • Meditatiekussen en werkmaterialen
 • 30 Minuten nazorg per telefoon
675 euro of gratis*
2e ouder: 400 euro of gratis*


*Bij deelname aan het onderzoek
Prijs zonder deelname aan het onderzoek: 800 euro voor 1e ouder, 525 voor 2e ouder. 

   Ja, ik meld ons aan  

 

* Bij gratis deelname betaal je een bijdrage voor de werkmaterialen van maximaal 65 euro. Lees hier meer over hoe dat werkt.

Is de prijs van de training of werkmaterialen een belemmering voor je?
Neem dan contact op en we kijken samen wat we kunnen doen.

 

Deelnemers geven deze training gemiddeld een 9!

“Gun jezelf deze training, geef jezelf een kadootje.” – Iris (34)

“I would recommend this to every parent.” – Claudio

“Loes is een warme, begripvolle trainer die veel kennis heeft en je goed kan begeleiden. Ze is oprecht en verteld open en eerlijk over haar ervaringen. Ze kan heel goed je verhaal samenvatten en vragen stellen die je aan het denken zetten.” – Floor (31)

“Loes heeft ons geholpen om zonder ‘er iets van te vinden’ in het hier-en-nu te zijn en door oefeningen rust in ons lijf te ervaren. Dit is op zichzelf al enorm fijn, maar om dit samen met mijn zoontje te kunnen doen, is top! We konden gelijk samen aan de slag. Het was heel leerzaam en bedankt voor de handvatten.” – Nazife, moeder van Ahed