Hoe gaat zo’n groepssessie met peuters in zijn werk?

(3 minuten lezen)

Mindful met je peuter is een 9-weekse training waarin je mindfulness ontwikkelt in jezelf èn in contact met je kindje. De tweede helft komt je peuter mee naar de groepssessies, ook bij online trainingen.

Zo met je peuter erbij kun je samen met andere ouders oefenen met mindful parenting.

Maar hoe gaat zo’n sessie in zijn werk? Hieronder kun je er meer over lezen.

1. Mediteren

Na het welkomstliedje gaan de kindjes spelen terwijl de ouders mediteren.

Ja, dat lees je goed, de ouders sluiten hun ogen en doen een begeleide meditatie van 10 tot 15 minuten. Het zou je verbazen hoe soepel dat gaat. Als ouder blijf je namelijk open staan voor je kindje. Je oefent met het verdelen van aandacht tussen je eigen ervaring en de signalen van je peuter. Je gaat steeds beter opmerken wanneer je kindje even niets van je nodig heeft en er dus ruimte is om je op jezelf te richten.

Ik begeleid zelf de meditatie, maar er is ook altijd een assistent of co-trainer erbij. Zij begeleidt de peuters. Zij maakt contact met hen en zorgt ervoor ze veilig zijn. Ook bij online trainingen.

Als tijdens de meditatie je kindje jou even nodig heeft, kun je gewoon je ogen open doen. Je oefent dan met bewust zorgen voor je kindje, terwijl je blijft opmerken hoe het met jezelf gaat.

Het verdelen van je aandacht tussen jezelf, je kindje en je omgeving is een belangrijke vaardigheid in het dagelijks leven.

Zo weet je namelijk beter wat je te geven hebt en kom je minder snel in opvoedstress terecht.

Mediteren met je peuter helpt jou dus om mindful ouderschap te ontwikkelen en beter voor jezelf te zorgen.

Ook ontdekken veel ouders dat hun kindje zelfstandiger is dan ze dachten.

2. Uitwisselen en educatie

Na de meditatie bespreken ouders en trainers hoe het ging. In de rest van de sessie komt het huiswerk aan bod, het thema van de week en andere ervaringen.

De kindjes spelen ondertussen door. Soms is het een beetje jongleren met je aandacht, en wij als trainers stemmen daar ook het tempo en de informatie op af.

3. Mindful met je peuter

Na de pauze staan de peuters centraal. We doen samen een korte activiteit dat aansluit bij hun belevingswereld, terwijl jij als ouder oefent met bewustzijn rondom het thema van de week.

De ene keer is het verstoppertje spelen, de andere keer kinderyoga, of lopen als dieren op een spannende ondergrond. De activiteiten zijn zowel speels, als dat de peuters lichtjes kennismaken met mindfulness.

4. Kijkmeditatie

De kijkmeditatie erna is een bijzondere oefening.

Je mediteert als het ware met je open ogen, waarbij je al je aandacht richt op je spelende kindje. Elke keer weer kijk je met een frisse blik naar je peuter en leer je je kindje beter lezen.

Tegelijkertijd word je bewuster van je eigen reacties, filters en verwachtingen, en oefen je met ruimte maken voor wat jij voelt en ervaart. Hierdoor kun je steeds makkelijker aansluiten bij de behoeftes van je peuter, terwijl je ook zorgzamer met jezelf omgaat.

Zo vormt de kijkmeditatie een brug tussen de training en je dagelijks leven.

5. Ouder-kind ademruimte

Het kan gebeuren dat de stress oploopt tijdens een sessie. Dan leggen we soms het programma even stil om een speciale korte meditatie doen: de ouder-kind-ademruimte.

Daarin maken we in vijf minuten zowel ruimte voor ons zelf, als voor ons kindje. Zo kunnen je beter zien wat er mogelijk is in de situatie, en bewust met een passend antwoord komen.
Het gebeurt vaak dat tijdens de ouder-kind-ademruimte een kindje kalmeert, als het eerder overstuur was of moest huilen. Het is wonderlijk om te zien wat er gebeurt, wanneer we met een vriendelijke open aandacht de situatie zien zoals die is.

6. Voorbereiden en afsluiten

Het laatste deel van de groepssessie staat in het teken van uitwisseling en het voorbereiden van thuis oefenen. We sluiten af met een uitzwaailiedje waarbij we ieder kindje en iedere ouder toezingen.

Een veilige basis

Het is bijzonder om te zien dat de kindjes het vaak enorm naar hun zin hebben. Ze staan niet volledig in het middelpunt, maar als ouder oefen je wel steeds met beschikbaar voor ze zijn.

Door open te staan voor wat je kindje ervaart en nodig heeft, kan je kindje erop vertrouwen dat hij of zij altijd bij je terecht kan. En daarmee ben je voor je kindje de veilige basis van waaruit hij of zij lekker kan gaan spelen.

Veel ouders maken zich vooraf zorgen over de sessies met de peuters. Het mooie van mindfulness is, dat we steeds weer ruimte maken voor hoe het nu is. Of het nu rustig gaat of druk, of we nu energie hebben of moe zijn, we beginnen simpelweg bij het hier en nu en kijken van daaruit wat er mogelijk is.

Deze houding is de kern van mindful parenting, en helpt je kind om zichzelf te accepteren zoals hij of zij is, en zich vol vertrouwen te ontwikkelen.

De volgende Mindful met je peuter start 24 september. Doe je mee?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.