3 dingen die professionals goed doen – en jij waarschijnlijk ook

Iedere ouder worstelt, zelfs degenen die er voor gestudeerd hebben. In gesprekken met professionals hoor ik het steeds weer terug: dat ze het ook niet altijd weten. Dat het zoeken kan zijn. Dat er gevoeligheden zijn die blijvend aandacht nodig hebben. En dat is niet erg. Want ik ga je iets vertellen wat mij enorm heeft opgelucht.

Om te beginnen is dus geen enkele ouder perfect, ook de professionals niet. Maar ze doen het wél goed genoeg, en dat doen ze op dezelfde manier. Er zijn 3 dingen die ik steeds hoor terugkomen, en er is een dikke kans dat jij die herkent. Die drie dingen gaan over sensitief ouderschap:

  1. Kijk voorbij je kind’s gedrag. Zie de behoefte en probeer die te vervullen.
  2. Erken wat je kind ervaart en voelt, en stuur gedrag bij zonder je kind af te wijzen.
  3. Ontvang je kind met open armen als die je nodig heeft.

Sensitief ouderschap gaat dus over het openstaan voor de signalen van je kind, en kalm en liefdevol proberen de behoeftes van je kind te vervullen. Als dat lukt, noem je dat een match. Een match tussen wat je kind nodig heeft en wat je te geven hebt. Hierdoor voelt je kind zich gezien en gehoord, verdiept jullie band zich, en heeft je kind ruimte om tot bloei te komen.

Én? Is dit nieuws voor je?

Waarschijnlijk niet…

Je zult het vast toepassen, en waarschijnlijk vaker dan je denkt

Veel ouders hebben echter onredelijk hoge verwachtingen van zichzelf. Dan denken ze stiekem dat er bijvoorbeeld 100% van de tijd een match moet zijn tussen de behoeftes van hun kind en wat wat ze geven.

Dus ik ben benieuwd, wat denk jij?
Hoeveel procent van de tijd heeft een kind een match nodig om evenwichtig op te groeien?

Het is minder dan je denkt…

30% Match!

Veel minder dan je dacht toch?

Haalt dat niet een enorme druk van de ketel?

Dat betekent dus dat je kind veel robuuster is dan je denkt. En dat jij het veel beter doet dan je denkt.

En natuurlijk is het niet zo dat je in die overige 70% alleen maar ruzie maakt of je kind negeert. Het gaat er meer om dat je soms even niet weet wat er is met je kind. Of even geen aandacht hebt voor je kinds knutsel omdat je staat af te wassen. Of dat je gewoon geen energie hebt om af te stemmen op wat je kind nodig heeft. Of dat je even in conflict bent omdat de stress tijdens die meltdown gewoon teveel werd.

In die 70% maak je het bijvoorbeeld weer goed. Ben je beiden even met jezelf bezig. Leert je kind om zelf iets op te lossen. Ontdekt je kind dat er grenzen zijn aan wat mama en papa kunnen. Bouwt je kind een realistisch zelfbeeld op naar jouw voorbeeld.

Persoonlijk wil ik iets meer dan een 30% match. Om nog meer te genieten van elkaar, om het leven nog een beetje mooier te maken dan het al is. Misschien herken je dat verlangen wel. En daar is helemaal niets mis mee.
Maar gooi die 100% alsjeblieft het raam uit.

Focus op de 3 dingen die er toe doen en feliciteer jezelf dat je het goed doet.
Tijd om wat meer te ontspannen in je ouderschap…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.