Mindfulness als je geen tijd hebt

Wat een goede ideeën:

leven in het hier-en-nu;
volle aandacht geven aan wat je doet;
één ding tegelijk;
niet automatisch reageren;
goed luisteren naar je kindje;
bewustzijn van de situatie.

Hele goede ideeën. Klinkt heerlijk. Maar ik heb geen tijd voor ideeën. Ik heb een peuter die ik zo op moet halen, een baby die een schone luier nodig heeft, mijn werk moet op tijd af, de was zit nat in de machine en het brood is op.

Ouderschap is vaak aanpoten. En aanpoten is vaak dóór gaan. Standaard twee of drie dingen tegelijk doen. Steeds schakelen van klusje naar kind en weer terug.

Het klinkt als een prachtig idee: de automatische piloot uitschakelen, de tijd nemen voor wat je doet en dat de volle aandacht geven. Het roept vaak een giechelige reactie op. Hahaha, dat gaat nooit in de praktijk.

En nee, dat gaat niet zomaar. Want mindfulness is geen idee maar een vaardigheid. Het willen of denken is niet genoeg. Mindful leven ontstaat door te oefenen, stap voor stap.

Maar dan ontdek je steeds meer ruimte in je dagelijks leven, die je eerder over het hoofd hebt gezien. Simpelweg omdat je in de automatische piloot het bewustzijn niet hebt om situaties rustig te bekijken en vrije ruimte op te merken.

Mindfulness leren, dat kost dus tijd. Kostbare tijd, die wij als ouders nauwelijks hebben.

Toch is er goed nieuws. Want mindfulness kun je oefenen terwijl je iets anders doet. Bijvoorbeeld als je naar de wc gaat. Heel simpel, door dat met aandacht te doen, en je zintuigen te gebruiken.

Je zintuigen zijn de live-stream van jouw ervaring. Ze zijn jouw poorten naar het hier-en-nu. Door vriendelijk op te merken wat je ervaart, kom je weer in het moment. En heb je dus geoefend met mindfulness.

Elke keer dat je vriendelijk aandacht geeft aan wat er in- en om je heen gebeurt, is je bewustzijn weer een klein beetje meer ontwikkeld. Dat is de basis.

Daarom kun jij ook mindfulness oefenen, als drukke ouder.

Want hoe kort ook, ze zijn er wel. Die momenten dat je even alleen bent en dus ongestoord kunt oefenen. Je moet er alleen wel even naar zoeken. Bijvoorbeeld:

Je kleren aandoen
Ontbijt klaarmaken
Als je naar de wc gaat
Bij het tandenpoetsen
Als je traploopt
In bed stappen

Probeer het maar eens. Je zult het zien. Oefenen met mindfulness betekent een kleine pauze. Een momentje voor jezelf. En als is het maar een minuut, het heeft effect als je het vaak doet. Het liefst elke dag.

Het hoeft niet veel moeite te kosten. Je hoeft niet ‘zen’ te zijn – wat dat ook betekent – je hoeft alleen maar vriendelijke aandacht aan jezelf te geven.

Wil je aan de slag? Probeer dan eens de oefening mindful naar de wc.
Of de 3 minuten ademruimte.

 

Een gedachte over “Mindfulness als je geen tijd hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.