Doe wat nodig is, en laat de rest even.

Prioriteiten stellen: cruciaal voor ouders. Weten wat nodig is èn wat niet, kan het verschil maken tussen overleven en léven. Zo houd je de ballen in de lucht, vind je ruimte voor zelfzorg en heb je energie over om van je kinderen te genieten.

Tijdens de eerste COVID lockdown schreef ik deze persoonlijke post over doen wat nodig is.  Inmiddels worden onze levens langzaamaan weer een soort van normaal. Maar veel ouders zijn oververmoeid, en jij misschien ook. In een gezin met jonge kinderen zijn tijd en energie immers schaars. Daarom nogmaals de post over doen wat nodig is, en laten wat even niet hoeft.


Luister naar Fransciscus – deel 1

‘Begin met te doen wat nodig is,
doe dan wat mogelijk is,
en plotseling doe je het onmogelijke.’
– Fransiscus van Assisi

TIPS voor THUISBLIJVERS

18 maart 2020
En plotseling zijn we thuis. In zekere zin heeft ons gezin geluk. Toevallig hebben we de ruimte om thuis te blijven. We hoeven niet keihard door te werken met friemelende peuters op onze schoot, of na het werk nog naar de supermarkt te gaan in de hoop dat er wat in de schappen ligt. We hebben alle tijd.
Toch heb ik wel wat te doen: ik ben flink oververmoeid van onze verhuizing. Dus hoe kan ik in deze tijd bijtanken? Hoe houd ik mezelf mentaal weerbaar en gezond? En hoe kan ik deze tijd zien als kans, en er wellicht zelfs van genieten?

Fransiscus van Assisi vat het prachtig samen. En het begint met te doen wat nodig is.
…doen wat nodig is
…nodig.

Nodig – een woord dat ik vaak over het hoofd zie. Want vaak lijkt alles noodzakelijk. Nu de nood aan de man is krijgt het woord weer betekenis.
Basisbehoeftes eerst, en prioriteren.
Niet méér doen nu ik thuis blijf, maar juist minder. Zodat ik eindelijk kan uitrusten en ruimte krijg voor plezier. Zodat we beschikbaar blijven voor elkaar, en we fit het ongewisse tegemoet kunnen treden.

Ik vraag mezelf regelmatig:
‘Is dit nodig?’ Als ik aan iets wil beginnen.
‘Wat heb ik nu nodig?’ Als ik spanning merk.
‘Wat heeft ons gezin nodig?’ Als ik naar de dag kijk.

Wat is nodig?
De afwas minder vaak. Het huis schoon houden. Dat to-dolijstje de vriezer in. Wèl dat dutje doen. Nu dan maar de slaaptraining doen met onze dochter. Goed letten op grenzen. Duidelijk communiceren. Elkaar de volle aandacht geven. Lekker even niets doen. Plezier maken.

Wat is nodig?
In de maalstroom van het dagelijks leven verliezen we zó makkelijk de hoofdzaken uit het oog. Niets zo effectief als een crisis om je weer even te wijzen op wat er nodig is. Zodat je veilig bent, gevoed, gezond. Zodat er rust en ruimte ontstaat voor wat er nog meer mogelijk is.

Dus daarom vraag ik aan jou:

Wat heb jij nodig in deze situatie?
Wat hebben jullie nodig als gezin?
Wat is nodig voor je leven als geheel?

En wat kun je allemaal achterwege laten?
– In het algemeen?
– Vandaag?
– In dit moment?

Probeer het maar. Je zult zien: minder is vaak meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.