Grenzen: over ze voelen en ze stellen.

Voor ouders kan het een worsteling zijn om eigen grenzen te respecteren. De behoeftes van onze kinderen en de drukte van het dagelijks leven, komen vaak eerst. Veel ouders merken eigen grenzen vaak niet eens meer op, of pas als ze ver overschreden zijn.

Het kan stressvol zijn om grenzen te stellen. Reacties van anderen kunnen onprettig zijn. Met name de emotionele reacties van peuters kunnen erg moeilijk te verdragen zijn. Met als gevolg dat we het maar uit de weg gaan.

Als onze grenzen overschreden zijn voelen we ons vaak gestresst. Daardoor krijgen we tunnelvisie en is het extra moeilijk om in goede harmonie een oplossing te vinden.

Maar er is vaak meer speelruimte dan we denken: met een beetje geven en nemen kunnen we vaak zowel voor onszelf zorgen als voor degenen om ons heen. Soms met een beetje hulp.

Daar hebben we dan wel mindfulness voor nodig: ons bewustzijn van de situatie, het verdragen van onze gevoelens – hoe ongemakkelijk die ook kunnen zijn – en zien hoe het met anderen gaat. Als we accepteren hoe het nu is, wordt het makkelijker om te zien wat de situatie nodig heeft, en dan passende stappen te nemen. En soms betekent dat het verdragen van een onprettige emotionele reactie.

Veel ouders denken wel eens dat ze alles maar zouden moeten kunnen dragen. Maar niemand kan alles aan. En dat hoeft ook niet.

Gezonde persoonlijke grenzen geven onze kinderen een gezond voorbeeld:

  • dat er ruimte is voor onze behoeftes,
  • dat onze emoties mogen komen en gaan,
  • dat we onszelf en anderen kunnen respecteren
  • door vriendelijk en beslist voor onszelf te zorgen.

Deze week oefenen deelnemers van Mindful met je peuter om bewuster te worden van hun grenzen. Om te observeren hoe reacties komen en gaan, en vervolgens actie te ondernemen om voor zichzelf te zorgen. Oefenen met compassie en een liefdevolle blik, bijna alsof ze zelf een peuter zijn.

Als je reacties op grenzen leert verdragen, krijg je steeds meer ruimte voor de emoties van je peuter. Dan kun je beter zien of je kindje gewoon een grens gewoon niet leuk vindt, of wat anders nodig heeft.  Zo word je vrijer om gezond met grenzen om te gaan, zowel van jezelf als je kindje. En zo leert je kindje dat emoties niet eng zijn, en grenzen er mogen zijn.

In week 6 van de training Mindful met je peuter oefen je in het omgaan met grenzen, en met name die van jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.