Tegengif voor piekeren en stress

Rennen van hot naar her, je eten naar binnen schrokken, scrollen op je telefoon, niet in slaap komen van het denken, we hebben het allemaal wel eens.

Zonder dat je het door hebt, ben je iets automatisch gaan doen waar je moeilijk mee kan stoppen. En meestal doe je dat omdat je iets probeert op te lossen of te vermijden.

We hebben allemaal automatische reacties. En die zijn heel praktisch. Ze zorgen ervoor dat je zonder na te denken je dagelijkse dingen kan doen. Je lijf, hoofd en hart leren door herhaling en dat is maar goed ook.

Stel je voor dat je elke keer opnieuw moet bedenken hoe je moet eten?
Of dat je tijdens het lopen moet uitvinden hoe evenwicht werkt?

Gezond automatisch gedrag is onmisbaar.

Helaas neemt automatisch gedrag ons vaak helemaal over. Vooral als we in gedachten verzonken zijn over iets dat we op willen lossen. Iets dat we nog moeten doen, of iets dat we beter hadden willen doen. Stiekem gepieker dus.

Op zulke momenten wordt gezonde routine overgenomen door de automatische piloot. De automatische piloot bepaalt dan wat je doet. Die volgt ingesleten patronen en oeroude stressreacties.

Dan gaan we bijvoorbeeld rennen of schrokken.

Helaas kan de automatische piloot niet goed zien wat er past in deze situatie.

Rennen is belangrijk in een gevaarlijke situatie, maar door je dag heen racen levert zelden de tijd en rust op die je nodig hebt.

Schrokken levert misschien een paar minuten op, maar in hoeveel situaties hangt je leven daarvan af?

Meestal heeft de automatische piloot dus geen oplossing voor het probleem dat we denken te hebben. In tegendeel: het houdt gepieker in stand en verergert de stress. Je hele lijf doet immers mee.

Soms kun je meteen ophouden met piekeren, en dan stopt vaak het rennen of schrokken vanzelf. Vaak lukt dat niet direct, en helpt het om een moment helemaal te stoppen met wat je doet.

Zodra je aandacht geeft aan wat je doet, verliest piekeren z’n brandstof. Het is immers niet makkelijk om twee dingen tegelijkertijd te doen.

Aandacht geven aan het hier en nu is een natuurlijk tegengif voor de automatische piloot. Jij staat weer aan het roer, en kunt bewust een koers bepalen.

Stoppen, en dan je aandacht richten – het klinkt eenvoudig, maar het is niet altijd makkelijk. Ook niet voor mij. Daarom staan hieronder tips en korte oefeningen om je hiermee te helpen.

Drie minuten ademruimte – audio

Neem een hap met aandacht

Mindful naar de wc

Kijkmeditatie met je kindje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.