Dit was het advies wat de grondleggers van mindfulness aan ouders gaven:
“Zak in je lichaamsbewustzijn.”
Wat mij betreft sloegen Mila en Jon Kabat-Zinn hiermee de spijker op zijn kop.
Het is bijna niet te overschatten hoe groot de kracht is van je lichaamsbewustzijn.
Je lichaam wordt ook wel eens de poort naar het nu genoemd.
Als je bijvoorbeeld gegrepen wordt door automatische reacties, kun je jezelf weer daaruit trekken door je af te stemmen op wat je voelt.
Vrijwel alles dat je ervaart heeft een weerslag op je lichaam.
Door aandacht te geven aan je lijf, vergroot je jouw bewustzijn van wat er allemaal bij je speelt. Ook in je gedachten en emoties.
En daarmee kom je vrijer van de automatische piloot, kun je weerbaar worden voor stress, kan je lastige emoties reguleren en je ouderschap steeds bewuster vormgeven.
Hoe bewuster je wordt van je lichaam, hoe minder je ouderschap gekleurd hoeft te worden door stress. Je voelt het namelijk al eerder aankomen, en je kunt je lijf inzetten om uit de automatische piloot te stappen.
En het allermooiste: in je lijf kan er ontzettend veel zijn om te voelen.
En je kunt leren om die sensaties te gebruiken als anker.
Er is altijd wel een deel van je lichaam waar het fijn vertoeven is. Je adem, je hartslag, het stromen in je voeten, de aanraking van je kind – ook als het elders giert van de zenuwen, of er een plek is met pijn.
En juist als er ongemak is, of pijn, kun je leren om het in ieder geval niet erger te maken. We zijn geneigd om dingen toe te voegen aan narigheid. Zoals angst, verzet, of vermijding.
Door te mediteren met je lichaam leer je het verzet te staken. En vriendelijk te zijn met wat er is. Vanuit een steeds breder bewustzijn waarin er altijd meer goed is dan mis.
En dat bredere bewustzijn helpt dan weer je ouderschap: er ontstaat ruimte om nieuwe mogelijkheden te zien, om anders met situaties om te gaan, om met passende antwoorden te komen.
Mindfulness begint met lichaamsbewustzijn – en woensdag 8 februari kun je het zelf ervaren.