Blijft je kind maar huilen? 7 simpele tips om jezelf en je kind te kalmeren.

Jonge kindjes weten zich nog geen raad met stress.

En ze reageren op hoe jij je voelt. Ze hebben je kalme en liefdevolle aandacht nodig voor de co-regulatie. Het allerbelangrijkste wat jij daarom kan doen, is het verlagen van je eigen stress. Deze praktische tips helpen je daarbij.

  1. Accepteer dat het nu is zoals het is. Zeg maar tegen jezelf “Ja, zo is het nu. Het is OK. Ik kan het aan.” Weerstand werkt als olie op het vuur. Zonder weerstand hebben jullie beiden minder last van de situatie en gaat die sneller voorbij.
  2. Geef aandacht aan je adem. En zucht eventueel een paar keer diep. Dit vertraagt je hartslag en verlaagt daarmee je stressreacties. Bovendien stop je zo met je acties, die vaak onbedoeld de stress verlengen.
  3. Hou je kind vast. Liefst huid op huid. Jouw hartslag, aanraking, temperatuur en ademhaling werken kalmerend op je kind. Het geeft je kind iets fijns om zich op te richten, en bovendien kalmeert het jou ook.
  4. Geef een tijdje 100% van je aandacht aan je kind. Bijvoorbeeld door bewust te kijken naar het gezichtje, of de aanraking te voelen, of het gewicht in je armen. Door aandacht weg te halen van je stress, raakt de brandstof op.
  5. Vraag jezelf: “Waar ben ik dankbaar voor?” Jon Kabat-Zinn zei ooit: “Zolang je ademhaalt, gaat er meer wél goed dan niet.” Dankbaarheid helpt je om het goede te zien, en daarmee om je aandacht te verplaatsen van lastige emoties en gedachtes, naar verbinding en liefde.
  6. Herinner jezelf hieraan: elke keer dat je samen door een stressvolle situatie gaan, groeit jullie band en het vertrouwen van je kind. Zowel het vertrouwen in jou, als in het eigen vermogen om moeilijkheden te doorstaan. En daarmee helpt deze situatie jullie beiden om te groeien.
  7. Zet een mindfulnessoefening aan. Al was het maar om naar een kalmere stem te luisteren. De ouder-kind ademruimte kan je meer inzicht geven in wat er bij jou en je kind speelt, terwijl je tegelijkertijd oefent met het loslaten van de drang om alles op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.