Jouw gezonde omgang met stress legt de basis voor je kind’s evenwicht.

Je pasgeboren baby weet zich nog weinig raad met stress en is daarvoor afhankelijk van jou.

Je baby voelt je warme aanraking, hoort je geruststellende stem, stemt af op je kalmere ademhaling en hartslag. Je gemoedstoestand werkt aanstekelijk. Dit noem je co-regulatie en het vormt de basis voor een levenslange balans.

Dat is misschien even schrikken, dat je kind zo beïnvloed wordt door jou. Maar het is ook goed nieuws. Het betekent dat het écht helpt, er liefdevol voor je kind zijn. Ook als het niets lijkt te doen.

Het alleen laten huilen kan je kind’s emotionele veiligheid in de weg zitten.

Het bewust laten huilen van babies wordt steeds meer afgeraden.
Even huilen kan ontladen, maar als het aanhoudt verergert het juist de stress. Als je kind uiteindelijk ophoudt met huilen, dan is het vaak vanwege de uitputting, of omdat je baby leert dat mama en papa toch niet komen. En dit kan een gezonde emotionele ontwikkeling en veilige hechting in de weg gaan zitten.

Door juist dichtbij te blijven en kalm om te gaan met de stress bij jezelf en je kind, voelt je kind zich veilig en krijgt het de kans om te ontspannen. Zo ervaart je kind dat emoties en stress bij het leven horen en vanzelf weer voorbij gaan. Elke keer dat jullie samen door de stress gaan, groeit het vermogen om lastige gevoelens te verdragen en leert je kind van jouw zorgzame voorbeeld.

Op een gegeven moment hoeft je kind niet meer voor alles naar je toe te komen en kan hij of zij steeds vaker alleen met lastige situaties omgaan. Jouw liefdevolle stem is nu een eigen stem geworden die je kind van binnenuit begeleid.

Maar zelfs je grote kind blijft jouw steun nodig hebben. En spiegelt hij of zij in grote mate wat er bij jou gebeurt.

Nabijheid en steun blijft je hele leven belangrijk. Co-regulatie maakt onze relaties zo voedend, en helpt ons om met de rauwe randjes van van het leven om te gaan.

Vrijwel iedereen weet dit, bewust of onbewust. Zelfs kleine kinderen zullen een ander kind troosten.

Co-regulatie werkt vooral als jij zelf kalm kunt omgaan met de stress van je kind en die van jezelf. Want natuurlijk werkt het twee kanten op, en kunnen de emoties van je kind je diep triggeren.

Dit betekent dat er een verantwoordelijkheid op jouw schouders ligt om goed voor jezelf te zorgen. Hoe minder stress jij ervaart, hoe makkelijker je de lastige gevoelens van je kind kunt dragen.

Gelukkig groeien de meeste kinderen op tot behoorlijk evenwichtige volwassenen.

Je hoeft niet continu je kind te reguleren. Een deel van de tijd is voldoende. 30% wordt vaak gezegd.

Jezelf beter leren reguleren heeft het grootste effect op je kind’s emotionele balans.

Maar als je de gezonde emotionele ontwikkeling van je kind actief wilt ondersteunen, kun je dus het beste jezelf ontwikkelen in het kalm en liefdevol omgaan met stress en emoties. Dan krijgt je kind het beste van de co-regulatie, heeft je kind een rolmodel waar die zich aan kan spiegelen, en als klap op de vuurpijl betekent het dat jij ongehinderd door stress echt goed je kind kan zien.

En hoe doe je dit precies? Je zelfregulatie ontwikkelen?

Dat kan behoorlijk wat tijd en moeite kosten. Al helemaal als jij of je kind intense emoties voelen. Het betekent het aanleren van een nieuwe houding en het veranderen van je gedrag. En dat kost tijd en herhaling. Mindfulnessoefeningen zoals de ademruimte kunnen je hierbij helpen.

Het zal je dan ook weinig verbazen dat een mindful parenting training zoals Mindful met je baby de regulatie flink kan verbeteren. Daarin leer je niet alleen mindfulness, maar ook om co-regulatie bewust in te zetten in de moeilijke momenten met je kind. Met de boeken van Eva Potharst kun je de hele training zelf doen. En als je twee maanden dagelijks oefent dan zou je resultaat moeten zien.

Maar de praktijk is weerbarstig. Het is erg lastig om zoiets alleen te doen. En ondertussen groeit je kindje door.

Dan kan een groepstraining je net dat zetje geven om wel de veranderingen te maken die jullie nodig hebben. En het werkt echt.

 

“Moeilijke situaties grijpen me nu minder naar mijn keel. Ik geniet bewuster van de momenten dat ik er ben. Als je het overweegt? Doen! De training is een cadeau voor jou en je familie.” – Sanne, moeder van Amy (4) en Katie (3 maanden)

Gun jezelf die kalmte. Gun je kind die stevige basis. Laat jezelf helpen.

Ik gun jou en je kind die liefdevolle kalmte die zo voedend is. Als je de regulatie een handje wil helpen ben je van harte welkom. Wij beginnen komende weken met twee online groepen.

Voor het laatst gratis of met korting.

Het aantal plaatsen is beperkt.

Aanmelden online groepstraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.