Het lijkt wel alsof je kind het eeuwig volhoudt: dwars gedrag, jengelen, of om iets zeuren. En alle heftige emoties van je kind die maar blijven hangen… totdat het hele huis er murw van is. Je wil gewoon dat het stopt!
Voor de meeste ouders zijn dit zijn de lastigste situaties. Je kan je er zo machteloos door voelen. Het valt niet mee om zelf overeind te blijven. En voor je het weet doe je iets waar je spijt van hebt, of waarvan je gewoon weet dat het niet helpt.
En zo wordt het een enorme kluwen waarin je per ongeluk het lastige gedrag van je kindje aanwakkert, en niemand krijgt wat die nodig heeft.
Hoe kun je dan jezelf kalmeren?
Hoe stel je dan gezonde grenzen?
Hoe kan je jouw kind én jezelf helpen om weer in balans te komen?
Daar is een speciale mindful-parentingtechniek voor: de ouder-kind ademruimte.
Als eerste: vrijwel iedere ouder doet wel eens iets waar die spijt van heeft. Dat is bijna onvermijdelijk in de hogedrukpan van een jong gezin. En dat is logisch, want je reserves zijn soms gewoon op. En dan reageer je vanuit automatische stressreacties. Je kunt je als ouder daar heel naar over voelen, vooral als je ziet wat het effect is op je kind. Toch wil ik beginnen met je geruststellen: als het maar af en toe gebeurt, en je het contact weer herstelt, dan hoeft het niet het einde van de wereld te zijn.
👉Bekijk hier de video over de werking van de ouder-kind ademruimte
Één grote kluwen: zó gaat het mis.
Laten we eerst kijken naar wat er gebeurt, als je kind lastig gedrag laat zien.
Er is iets aan de hand en je kind zit niet lekker in zijn of haar vel. Het kan van alles zijn, en het kan zich uiten op meerdere vlakken: in het gevoel, het lichaam, de gedachten, en in het gedrag. Het gedrag van je kind springt natuurlijk het meest in het oog, omdat gedrag jou direct beïnvloedt, maar ook omdat je kind zijn of haar ongemak vaak uit in moeilijk gedrag.
En dat laat jou niet koud. Of je nu zelf al uit balans was of niet, je kan zó getriggerd worden door je kind dat je in een stressreactie terecht komt. Er zit dan geen tijd meer tussen actie en reactie, en je bent niet in staat om bewuste keuzes te maken. En dat betekent dat je automatisch reageert met vechten, vluchten, bevriezen of pleasen. Je kind reageert dan weer op jouw onhandige acties, en zo kom je in een negatieve spiraal terecht.
Maar nu: je wil natuurlijk effectief reageren in zo’n moeilijke situatie. Met een passend antwoord komen dat zowel je kind helpt, als jezelf, binnen de mogelijkheden van de situatie.
Het komt goed.
Hoe vind je een passend antwoord, middenin de stress?
Het liefst zou ik je nu een kant-en-klare oplossing geven, maar die zijn er helaas niet. Opvoeden is persoonlijk en situatie afhankelijk. Daarom geef ik je geen oplossing, maar een techniek. Deze techniek helpt je om uit automatische stressreacties te stappen, verbinding te maken met jezelf en je kind, en toegang te krijgen tot je eigen wijsheid. Het heet de ouder-kind ademruimte.
De ouder-kind ademruimte is een mini-meditatie van maximaal 5 minuten. Het is gebaseerd op co-regulatie, en bestaat uit 5 stappen. Hierin stop je met stressen en check je bij jezelf in, je kalmeert je aandacht, je maakt ruimte voor je kind, en je kunt vanuit een breder bewustzijn een passend antwoord vinden. Je kunt de techniek hier meteen proberen, of hieronder lezen hoe het werkt.
Hoe werkt de ouder-kind ademruimte?
Ouder,
Als je gestrest bent, duurt het even voordat alles is uitgeraasd. Stress wordt gedreven door hormonen en die kun je niet uitschakelen. Gelukkig nemen stressreacties vanzelf af. Tenminste, zolang er geen olie op het vuur gegooid wordt. Bijvoorbeeld door je te verzetten, met niet helpende gedachtes, (oude) emoties, of door te blijven reageren op de situatie.
Wat wél helpt is stoppen en inchecken. Stoppen met wat je doet, en je bewust worden van wat er gebeurt. Bewuste aandacht activeert de pre-frontale cortex met de hogere hersenfuncties. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld weer overzicht, kun je je verplaatsen in je kind, en gedrag bewust bijsturen.
En even voor de duidelijkheid: het is niet zo dat je geen emoties mag hebben, of dat je jouw behoeftes opzij zet, of je eigen grenzen in twijfel trekt. De bedoeling van inchecken is het compassievol accepteren hoe het met je is, en het weghalen van blind verzet. Je zegt als het ware tegen jezelf:
“Ja, zo is het nu. Laat het me maar voelen, het is er toch al. Ik kan het aan.”
Kind.
Gedrag versus gevoel.
Na de ouder-kind ademruimte.
Een passend antwoord.
- Proberen je eigen behoeftes te vervullen zodat je de dag beter vol houdt.
- Hulp vragen.
- Je verwachtingen bijstellen.
- De behoefte van je kind proberen te vervullen.
- Liefdevol en helder een grens stellen.
- Een regel benoemen.
- Je kind afleiden met iets fijns.
- Loslaten waar je mee bezig bent en je kind één op één aandacht geven.
- Ontprikkelen met bijvoorbeeld een warm bad, spelen met zand, muziek.
- Samen iets fijns gaan doen.
- Je kind overdragen aan een andere verzorger.
- Je kind fysiek helpen bij wat er nodig is om te doen.
- Je kind door een moeilijke taak heen coachen.
- Enzovoorts!
Een gedachte over “Intense emoties? Dit maakt de ouder-kind ademruimte zo effectief.”