TIP: Ontdek je veiligheidsanker

Behoefte aan thuiskomen bij jezelf?

TIP: zet een veiligheidsanker in.

In deze dagen kan het nog harder nodig zijn om jezelf liefdevol tot rust te brengen. Gelukkig zijn er simpele manieren om dat te doen.
Hieronder 5 voorbeelden van veiligheidsankers die je zonder veel ervaring in mindfulness in kunt zetten.

Ons brein is simpel: als we ons veilig voelen kunnen we ontspannen, genieten, en gemakkelijk contact maken met anderen.

Maar als er spanning is, of als je gewoon net niet lekker in je vel zit, dan activeert ons brein automatisch ons stress systeem, en wordt gezellig meedoen ingewikkeld. Om te kunnen genieten van gezelschap is het dus nodig om je veilig te voelen in jezelf, en in de situatie.

Een veiligheidsanker is een simpele en snelle manier om dit te bereiken. In deze videoles bied ik je 5 verschillende ankers aan, en je kunt ze meteen uitproberen. Zo kun je ontdekken wat er voor je werkt, en kun je jezelf in no-time weer in balans brengen.

Of scroll direct door naar het overzicht 🙂

 

1. LICHAAMSBEWUSTZIJN

Voel je voeten stevig op de grond, je billen op de stoel en recht je rug. Deze houding helpt je lichaam en geest om te vertrouwen dat je veilig bent. Geef warme belangstelling aan wat je in je lichaam waar kan nemen.

2. ADEM

Leg je handen op je buik, met je vingers in elkaar. Haal een paar keer diep adem, en laat het dan zijn natuurlijke loop. Voel hoe je buik opbolt en afvlakt, en je vingers zachtjes laat bewegen.

3. RUIMTE OM JE HEEN.

Word je bewust van de ruimte om je heen. Zowel voor, achter, onder, boven, links en rechts van je. Neem zoveel ruimte als je prettig vindt. Je kunt een dekentje van aandacht om je heenslaan, of een bol visualiseren, of de kamer vullen, of je verbinden met de horizon. Speel er maar mee, en kijk wat bij je past.

4. LIEFDEVOLLE PERSOON

Visualiseer iemand die jou onvoorwaardelijk zou kunnen steunen en waar jij je veilig bij voelt. Het maakt niet uit of die persoon (nog) leeft, en of je die kent. Je kunt ook je toekomstige zelf oproepen, of een andere innerlijke stem. Plaats diegene ergens op een plek in de ruimte die past, en laat die persoon eventueel wat zeggen of voor je doen. Compassie werkt besmettelijk – laat jezelf maar aansteken 🙂

5. VEILIGE PLEK

Stel je een plek voor waar jij je compleet veilig weet. Het maakt niet uit wat je kiest. Het is helemaal aan jou. Realiseer je dat jij bepaalt wat hier gebeurt. Jij bent hier heer en meester en je hoeft je aan niemand aan te passen. Je kunt deze plek zelfs meenemen in een hoekje van je bewustzijn, als je weer gezelschap op zoekt.

Ik ben benieuwd, wat werkt voor jou?

Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.